Всяко кметство със собствена бюджетна рамка – ако не се изпълнява, ще има санкции

Tова стана ясно след срещата между кметовете и премиера

Всяко кметство ще има своя бюджетна рамка. Така общинските кметове ще са длъжни да я изпълняват. Ако не го правят, ще бъдат санкционирани. Това стана ясно след среща между кметовете на малките населени места и премиера Бойко Борисов., съобщава tribune.bg.

Председателят на Сдружението на кметовете на кметства Румен Стоянов коментира, че срещата с премиера е била много ползотворна и няма да има протести на градоначалници. Той заяви и че са постигнали добър резултат по първата част от исканията им, свързани именно с бюджета.

„Всеки общински кмет ще предлага на Общинския съвет за одобрение финансова сметка на всяко кметство. Тя ще бъде определена от Общинския съвет. Местната власт продължава да има възможност да взима тези решения, но веднъж одобрено от Общинския съвет, кметът да е длъжен да го изпълни в параметрите, в които е одобрено“, обясни Горанов.

Менда Стоянова обяви и че санкциите в Закона за местното самоуправление и местната администрация ще бъдат завишени. Друга важна промяна, която предстои е, че кметът вече ще има контрол при изпълнението на обществените поръчки.

Изрично бе посочено обаче, че тези промени не означават намеса в местната власт, а единствено по-засилен контрол при изпълнение на закона.

 Финансовият министър Горанов подчерта и че кметовете не са имали претенции към средствата, отделени в бюджета за следващата година. Парите за общините са с близо половин милиард лева повече.