Георг Спартански коментира злоупотребата с инвалидни стикери за паркиране в Плевен (Видео)

Кметът уточни, че 10 000 са издадените карти от 2009 г. насам, а към днешна дата от тях са валидни малко повече от 4000

Скандални разкрития за злоупотреба с привилегиите на хората с увреждания. Всеки десети човек в Плевен е с увреждане, съобщиха от Нова тв в репортаж вчера. Поне това сочат данните за издадените инвалидни карти за безплатно паркиране в града. Общият им брой е близо 10 000. Това е почти три пъти повече в сравнение с други, сходни по население градове като Добрич и Сливен.

Екип на "Здравей, България" показа как се ползват неправомерно инвалидните карти в Плевен. Бяха показани дори автомобилите на полицай и автоинструктор, които се оказаха с чужди инвалидни карти.

Тази сутрин кметът на града Георг Спартански уточни, че 10 000 са издадените карти от 2009 г. насам. Към днешна дата от тях са валидни малко повече от 4000.

"Друг е въпросът, че дори тези 4000 са изключително много. Въпросът обаче има две страни. Едната е системата за издаване на ТЕЛК-ове, което е проблем на държавата и трябва да бъде решен. Втората страна е това, че все гледаме да прецакаме държавата. Караме скъпи коли, но ни е много левчето, с което да си платим паркомястото”, коментира Спартански.

Той даде пример, че въпреки неколкократните срещи с ръководството на полицията за съдействие по отношение на неправилно паркиралите автомобили, за последния месец има само един подаден сигнал.

"Допускам, че има субективно нежелание на част от състава на полицията да ни съдейства по линия на това, че сме вдигали и техни лични автомобили в нарушение”, поясни кметът на Плевен.