След хакерската атака: Застрашени ли са профилите ни във Фейсбук?

Животът

30-09-2018, 15:26

Снимка:

flickr

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Преди 2 дни 50 милиона акаунта на потребители бяха хакнати

90 милиона са засегнатите от хакерска атака във Facebook. Администраторите на социалната мрежа заявиха, че наскоро е имало пробив в системата от неизвестни лица, които са се възползвали от слабости в сигурността на платформата и така са получили достъп до профилите на хората.

Пряко засегнати са 50 милиона души, а потенциални жертви са други 40 милиона. За да бъдат защитени потребителите, всички те е трябвало да се пререгистрират. Сред засегнатите има и българи.

“Първо на служебния си компютър открих, че трябва да се логна наново и се зачудих защо е така, но си помислих „А, нищо особено”. После като се прибрах вкъщи, видях че и на домашния си компютър съм разлогнат и трябва там да се логна отново. След това си погледнах телефона и същата работа“, сподели пред Нова Телевизия Тодор, който е един от засегнатите.

“Във вторник открихме, че атаката е срещу потребители на Facebook, а в четвъртък проблемът вече беше решен и решихме да се погрижим за сигурността на потребителите, като ги разлогнем“, каза вицепрезидентът на Facebook Гай Росен.

“Това е един от най-сериозните пробиви, да не кажа може би първия случай, в който Facebook реално бива сериозно компрометиран по отношение на сигурността. Най- вече по отношение на сигурността на акаунтите на потребителите“, коментира специалистът по киберсигурност Борис Гончаров.

Той добави още, че такива атаки обикновено имат отражение в рамките на 6 месеца до година. Всички засегнати потребители са използвали една и съща функция на социалната мрежа.

Специалистите по киберсигурност съветват да прегледаме списъка с влизанията ни в социалната мрежа и ако забележим логване в устройството от необичайно място да подадем сигнал.