Помагач на телефонни измами е предаден на съд по обвинение на Районна прокуратура – Плевен

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу помагач на телефонни измами.

Обвинението срещу Г. Л. е за това, че от 24.09.2017 г. до 25.09.2017 г. в гр. Пордим, обл. Плевен, като помагач в съучастие с неустановено лице, при условията на продължавано престъпление с цел да набави за себе си и другиго имотна облага възбудил и поддържал заблуждение у две жени от същия град и с това им причинил имотна вреда в размер на общо 5 751 лева., като:

На 24.09.2017 г., възбудил и поддържал заблуждение у 61-годишна жена, за това, че ще съдейства за по - лесно залавяне на участници в престъпна група, като и причинил имотна вреда в размер на 3 589 лева/златни накити  и 2 300 лв./.

На 25.09.2017 г., възбудил и поддържал заблуждение у 79-годишна жена, за това, че трябва да изпълнява нарежданията на прокурор, за да бъдат хванати престъпниците, като и причинил имотна вреда в размер на 2 162 лева. Престъпление по чл. 209, вр. чл. 26, вр. чл. 20 от НК.

По мобилния телефон с обвиняемият се свързало неустановено лице, което се представило за „Христо“ и му предложило да участва в извършване на телефонни измами като му било разяснено, че следва да получава сумите от измамените лица. Обвиняемият не се срещнал лично с организатора на престъпната схема, а получавал указания по телефон.  Така на 24 и на 25.09.2017 г. получил обаждане да отиде до гр. Пордим и от определени места да вземе оставените от измамените хора вещи. Парите и вещите занесъл на указано по телефона място, като съгласно уговорката задържал за себе си определена част от сумата.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.