Събитие по пореден проект организират от "Учебна работилница Европа”

В ХГ "Илия Бешков” е експонирана фотографска и художествена изложба, която ще бъде акцент в проявата

Сдружение "Учебна работилница Европа” е партньор по проект с название „Преодоляване на стените между хората в кризисни времена - да изградим бъдещето на Европа (Стени)”, по програма „Европа за гражданите” на Европейската комисия. Координатор на проекта е сдружение "Заедно в Европа", Люнебург, Германия, а партньорите освен от България са от Гърция, Белгия и от Йена, Германия.

Историята на Европа е история на постижения и мир. Но днес е необходимо да напомним за тази мирна история. Ксенофобията противоречи на основните ценности на Европейския съюз. Проект "Стени" работи за премахване на новите прегради, издигани от предразсъдъци, националистически движения, от десни популистки лозунги, нетърпимост и изолация. Необходим е диалог и затова каним гражданите, без оглед на възрастта им, да вземат участие в него  с мероприятия и методи, които не са част от ежедневието. Дейностите по проект „Стени” започнаха с открити уроци в четири плевенски училища, с някои от които работим вече по трети проект: СУ „Пейо Яворов”, СУ „Стоян Заимов”, ДФСГ „Интелект” и ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров”. На тях беше направена презентация на тема „Договорите от Рим като основа на EС - до днешната „отворена” Европа”. Участниците научиха факти за изграждането на общността още от двата Договора от Рим през 1957 г., постепенното й разширяване, основните политики и дейността на институциите. Освен това, учениците от тези училища се запознаха чрез снимки и видеоматериал с работата на немския фотограф Юрген Ритер, която до голяма степен е вдъхновение за дейностите по проекта. Ритер е заснел цялата 1 400 км вътрешна граница на Германия отпреди и след обединението, включително Берлинската стена, съпоставяйки как е изглеждало тогава и днес.

Поканихме всички плевенски ученици да представят собствената си визия за „Толерантна Европа без граници” - чрез собствени снимки и фотоколажи, рисунки и есета на тази тема, за което обявихме конкурс.

В художествена галерия "Илия Бешков" вече е експонирана фотографска и художествена изложба, в която фотографии на Юрген Ритер, които драстично показват „властта” на границите, влизат в диалог с конкурсните творби на млади плевенчани.

Този диалог ще бъде основата за дискусия между поколенията относно бъдещето на Европа, която ще се проведе в художествена галерия „Илия Бешков” на 8 май, вторник, от 16:30 часа. Участниците ще имат възможност да разгледат изложбата, да научат повече за работата на Юрген Ритер, да чуят лични спомени от Берлин през 1990 година, да присъстват на награждаването на победителите в конкурса по проекта.

Това е шести проект на "Учебна работилница Европа" по програма "Европа за гражданите" и пети по направление "Европейска памет за миналото" на програмата. С всеки следващ проект броят на партньорите на сдружението и на преките и косвени участници в проявите се учвеличава. А с това - наученото и запаметеното от младите хора за близкото минало на България и Европа, което е предпоставка за по-доброто ни общо бъдеще.