Московски: "Интернет за всеки“ ще осигури баланс в достъпа до световната мрежа

Той призова общините за активност, не само при регистрацията, но и при кандидатстването за финансиране

Инициативата на Европейската комисия WiFi4EU или „Интернет за всеки“, ще надгради политиките, които следваме в сферата на дигиталните технологии. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при съвместното представяне с комисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел на проекта за безплатен безжичен интернет на обществени места в Европейския съюз.

Министър Московски добави, че в България има добра инфраструктура за широколентов достъп до интернет. В същото време обаче, съществува дисбаланс между големите градове и малките селища, добави той. По думите му,  скоростта на достъпа до интернет е на добро ниво, но като покритие, има какво да се желае. „Все още 32 процента от българите не ползват интернет и този проект ще помогне на дигиталното възпитание с още една крачка напред“, каза още министър Ивайло Московски. Той призова общините за активност, не само при регистрацията, но и при кандидатстването за финансиране.

Еврокомисарят Мария Габриел благодари за активността на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и неговият екип в популяризирането на WiFi4EU. „За по-малко от една година от обявяване на инициативата, вече сме в етап на ефективно изпълнение“, каза още тя. Целта е за всички граждани да има интернет, затова инициативата се обръща към всички общини. Отделено е финансиране от 120 милиона евро през следващите две години, заяви Мария Габриел.  Тя припомни, че принципът на който ще се отпуска финансиране е, „първи дошъл, първи обслужен“. Комисарят добави, че в момента тече регистрация и е изключително важно общините и операторите да разгледат условията. Кандидатстването с проекти  е на 15 май. До този момент 7502 общини от цяла Европа са се регистрирали в онлайн платформата, като 193 от тях са от  България.

В рамките на първия конкурс ще бъдат финансирани първите 1000 общини чрез специален алгоритъм. Ако един проект не бъде одобрен на първия етап, той ще може да бъде подаден за финансиране от някой от следващите 4 конкурса.

Представителите на общините, които присъстваха на презентацията,  благодариха за организираната среща и подчертаха, че интересът към инициативата е наистина голям, като доказателство за това е и броят общини, които вече са се регистрирали за участие в инициативата.