Подкрепа за разширяване правомощията на инспекторите потърси кметът Спартански от вътрешния министър

Има поредица от чисто общински проблеми, чието решение хората чакат от нас, но ние нямаме правомощия да го направим, каза той

"Хората очакват от кметовете по места да осигуряват реда и да помагат за спазване на законите. А как да стане това, след като общинските Инспекторати имат ограничени правомощия”, каза кметът Георг Спартански по време на работната среша в ОДМВР – Плевен, на която присъства и министър Валентин Радев. 

Като примери той посочи усилията на местната власт за справяне с незаконно поставените кафе автомати, с движещите се в рамките на града каруци, с нарушенията на нощната тишина, с вандализма.

"За всичко това хората сигнализират мен. И очакват аз да реагирам незабавно. А на мое подчинение са инспекторите от общинското звено. Те, обаче, нямат право да задържат някого. Затова ви моля, министър Радев, да съдействате в пленарна зала с подкрепа за инициативата на кметовете за промени. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е внесъл в Парламента законопроект за общинската полиция, който предлага да се даде право на съществуващите инспектори да бъдат овластени с част от полицейските правомощия – става въпрос за това инспектор да може да те спре, да те накара да се легитимираш, ако трябва да те задържи, докато дойдат органите на реда. По подобен начин полицията ще се освободи от несвойствена работа и ще може да се занимава с истинската престъпност. Има поредица от чисто общински проблеми, чието решение хората чакат от нас, но ние нямаме правомощия да го направим”, каза още г-н Спартански.