Любомир Дяковски: Горди сме, че Плевен притежава това богато историческо наследство

Директорът на Плевенска филхармония взе участие в празничната програма на БНТ

"Искам да покажа по някакъв начин на близките си, на хората около мен, на всички, как всеки един от нас трябва да се опита да съхранява историческата памет и да можем да я предадем на останалите поколения", каза директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски по време на празничната програма на БНТ, посветена на 140-годишнината от Освобождението на България.

От фамилията Дяковски са направили дарение - полилей за Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец", но личният мотив е бил много по-дълбок. "Аз съм от Дупница и съм потомък на опълченски род. Моите прадядовци по бащина линия са били опълченци", отбеляза Дяковски. Той показа снимка от личния си архив на неговите дядовци Илия Пастушански и Христо Дяковски, заедно с останалите дупничани, завърнали се живи от Руско-турската освободителна война. 

"Плевен, въпреки промените, които нанесоха донякъде поражения, в отношение на историческата памет успя да се запази. Благодарение на музеите и на хората, които ги управляват, на гражданите, както и на кметовете през годините, историческата памет успя да се съхрани. Горди сме, че Плевен притежава това цялото богато историческо наследство", каза Любо Дяковски.