Изправят пред Темида шофьор, причинил катастрофа, довела до смъртта на пешеходка

Инцидентът станал в село Обнова

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 55-годишен шофьор, причинил пътно произшествие, при което е загинала пешеходка.

Обвинението срещу Пламен Д. е за това, че на 21.08.2017. в с. Обнова, обл. Плевен, при управление на товарен автомобил „Волво” с прикачено към него ремарке,  собственост на „М.” ЕООД гр. Кюстендил нарушил правилата за движение по пътищата от ЗДвП, както се движил със скорост 84,60 км/ч., при допустима за населено място 50 км/ч. и не пропуснал преминаващ пешеходец на пешеходна пътека, като не намалил и не спрял своевременно и по непредпазливост причинил смъртта на Любка Н., като деянието е извършено на пешеходна пътека. Престъпление по чл. 343, вр. чл. 342 от НК.

Обвиняемият работел  като шофьор на товарен автомобил, международни превози. На 21.08.2017г.  отпътувал от гр. Русе  с товарен автомобил натоварен с  фибран към Република Гърция. Около 16,50 ч. навлязъл в с. Обнова, като в населеното място приближил пешеходна пътека тип „зебра”, сигнализирана с пътни знаци, със скорост 84,60км/ч. По същото време пред него, в същата посока и в същата лента за движение се движил лек автомобил  „Дачия Логан”, който спрял на пешеходната пътека и дал път на пресичащ пешеходец. Когато товарният автомобил бил на разстояние  68,10м. от лекия автомобил, обвиняемият движейки се със скорост 84,60км/ч. възприел спрялата пред пешеходната пътека кола и пресичащата в това време пешеходка. Задействал спирачната система, но разстоянието за спиране при избраната скорост за движение било недостатъчно и блъснал спрелия пред него автомобил. От задният ексцентричен удар лекия автомобил придобил скорост и ударил пешеходката. В резултат на ексцентричен удар лекият автомобил "Дачия" се ускорил, завъртайки се по посока на часовниковата стрелка, преминал северния тротоар на платното за движение и се качил на десния тротоар, където разрушил метална ограда на платното за движение. В резултат на произшествието  различни части на лек автомобил били увредени /имуществени вреди на стойност 3060лв./ Пострадалата пешеходка била откарана в спешно отделение, където по –късно починала в резултат на уврежданията, получени от произшествието.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.