Търновският театър обнови автопарка си със средства от Министерството на културата

Мисия

22-01-2018, 09:31

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Закупени са два пътнически буса и камион

29 000 лв. получи Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново за закупуване на транспортни средства за попълване на автопарка си. Средствата са от икономии на капиталови разходи на Министерството на културата и са преведени в края на 2017 г. С тях са закупени на старо два пътнически буса – седем и деветместен, и камион с товаровместимост 3,5 тона.

С тези возила се улеснява изключително много спектакловата дейност на нашия театър в турне, обясни директорът на МДТ Васил Вълчев. Автопаркът ни отдавна бе амортизиран и се нуждаеше от цялостна подмяна. Последното попълнение към него е направено през 2007 г., когато са дарени бус на старо и лека кола, но те също са в окаяно състояние, сподели театралният шеф.

Търновският театър се нуждае и от автобус с 50 места, тъй като сега при пътуване с по-големи постановки, в които участват оркестърът, хорът и балетът, ръководството на МДТ ползва услугите на външна фирма. Получихме уверение, че при първа възможност от Министерството на културата ще ни подсигурят и автобус, посочи директорът.  

Васил Вълчев постави проблема за лошото състояние на транспортната техника в търновския театър, който е сред най-пътуващите в страната, преди година и половина. Директорът се обърна лично към министър Боил Банов за съдействие за подсигуряване на автомобили, макар и втора употреба, но в по-добро състояние, с които артистите да могат да ходят по турнета. Сега част от исканията на трупата вече са удовлетворени.