Николай Василев: Държавата трябва да направи пътища в Северозападна България

За толкова години демокрация Северозападна България не е мръднала достатъчно по отношение на пътищата, смята бившият министър на икономиката

Държавата трябва да направи пътища в Северозападна България. Това коментира в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" на БНР Николай Василев, бивш министър на икономиката.

"За толкова години демокрация Северозападна България не е мръднала достатъчно по отношение на пътищата. Който е ходил в по-забутаните места там, знае, че не е добре положението. Имам предвид пътища не само между Плевен и Видин, но и пътища от този район към съседните държави, тоест повече ГКПП-та, мостове като "Дунав мост 2"", посочва Василев.

"Проблемът на Северозападна България най-вече е, че тя е физически изключително отрязана от света, защото много трудно се минава в съседна Сърбия, трудно към Румъния, с изключение на "Дунав мост 2". Трудно се преминава и към останалата част на страната, добави още Василев: Парадокс е, че в България северозападната част е най-бедна. Ако погледнете цяла Източна Европа, най-богатите и най-проспериращите райони са западните части на съответните държави – Чехия, Полша, Унгария, Сърбия, а България е единствената държава, където географски най-близкият регион до Виена е най-бедният", допълва Николай Василев.