Малка плевенчанка с голям глас се завърна с три медала от фестивал в Латвия (Видео)

Валерия Скравенска е второкласничка на СУ "Иван Вазов"

Завърши VI Международен вокален фестивал за млади изпълнители „Рига Симфони 2017”, който се проведе преди броени дни в Рига, Латвия. Той е в календара на Международната асоциация на фестивалите (WAF). От там се завърна второкласничката на СУ "Иван Вазов" Валерия Скравенска.

След като в края на месец октомври тя спечели бронзов медал от Международния фестивал "Кръстопът на музите" в София, вазовското момиче получи покана от притежателите на правата за конкурса в Рига, българската Aрт компания Нови звезди”. Само един месец имаше Валерия за подготовка. А това е един от най – престижните вокални фестивали и има за цел да популяризира младежкото вокално изкуство. Провежда се в четири направления: "Джаз", "Фолклор", "Оригинална песен" и "Световен хит".

Нашето момиче се яви в три от тях и въпреки дебюта си на чуждестранна сцена, завоюва три медала. В категория "Световен хит" Валерия грабна среброто с песента на Лара Фабиан “Je t’aime”. Това беше и едната от песните, с които спечели бронза на Софийския фестивал. В категория "Фолклор" бе удостоена с бронзов медал за песента "Я кажи ми, облаче ле бяло", която е любима песен на българите, живеещи в чужбина и с нея лекуват носталгията си по родината. В категория „Оригинална песен” Валерия се яви на конкурса с песента „Вълшебните думи” и също спечели бронзов медал.

Талантът на второкласничката не остава незабелязан от журито въпреки, че тя се занимава с пеене само малко повече от една година. Любовта към вокалното изкуство и умението да я предаде на слушателите е оценена с бурни аплодисменти от публиката на конкурса. И както се изразиха от Aрт компанията "Нови звезди": "Българските деца (в това число и Валерия) пяха като лъвове и заслужено получиха високи награди.”

Пеенето обаче не е единствената страст на Валерия Скравенска. Тя обича и математиката, и плуването. В басейна засега само се разтоварва, но с математиката нещата са по – сериозни. Още от първи клас тя участва в математически състезания и на всяко от тях получава грамоти и медали. Поради явяването си на конкурса в Рига, пропусна Коледното математическо състезание, чийто домакин беше СУ "Иван Вазов". Но съдбата беше отредила, докато я награждават там, в училището да връчват грамотите от Математическия турнир „Черноризец Храбър”, на който беше класирана на първо място.

"Браво, Валерия! Нека успехите ти се множат, а медалите и грамотите да валят! Ти си доказателство, че когато човек иска, винаги може", пожелават й от ръководството на СУ "Иван Вазов".