Уникална експозиция "История на минимално инвазивната хирургия“ се открива в МУ-Плевен

Реализирането на експозицията е посветено на отбелязването на четири важни годишнини

Днес в Телекомуникационен център при Медицински университет – Плевен ще се открие първата и уникална по рода си Експозиция „История на минимално инвазивната хирургия“.

Създаването на експозицията е по инициатива на доц. д-р Добромир Димитров, д.м. по повод на награждаването му с приза „Млад медик“ за 2015 г. Националната кампания „Млад медик 2015“ е организирана от в. „Стандарт“, Дарик радио, Министерство на здравеопазването и Български Лекарски Съюз.

Реализирането на експозицията е посветено на отбелязването на четири важни годишнини - 25 години от първата минимално инвазивна операция (лапароскопска холецистектомия), осъществена в гр. Плевен през м. май 1993 г.; 10 години от откриването на първия в Югоизточна Европа Телекомуникационен ендоскопски център ТЕЛЕЦ към МУ-Плевен през м. юни 2007 г.; 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България от екипа на проф. д-р Григор Горчев, д.м.н. през м. януари 2008 г.; 5 години от въвеждането за първи път на понятието „хирургия без скалпел“ и лечението на солидни тумори в България и Югоизточна Европа с апарат за високо интензивен фокусиран ултразвук (ХАЙФУ) през м. декември 2012 г.