Представиха първата и последна книга на убитата студентка Вероника Здравкова

Родителите, класната ръководителка и приятелки се задавяха в сълзи, споделяйки спомените си за лъчезарното и одухотворено момиче

Обикновени, чисто човешки мечти, които някой жестоко стъпка… Един насила прекършен живот и едно момиче, останало завинаги на 23 години… Вероника Здравкова!

Книгата "Запомни ме!" събира нейните копнежи, радости и болки, разкрива ни един чувствителен и деликатен свят, в който има място само за красиви неща и чисти помисли. От корицата ни гледа усмихнато красиво момиче, а 80-те страници със стихове и снимки ни потапят в краткия живот.

Идеята за това издание е на близките на Вероника Здравкова, а ръка подават от издателска къща "Новата цивилизация". Съставител на стихосбирката-албум е Галина Крумова, братовчедка на Вероника, а редактор е Петър Величков – литературен историк и журналист, който в предговора искрено ни съветва: ”Прочетете стиховете на Вероника, които тя е писала за себе си, без да ги е публикувала. Не знаем и дали е мислела да ги издаде някога в книга. Не гледайте грапавините или римуванията… Когато затворите последната страница, вие ще усетите чистотата на един извор, от който сте отпили глътка вода. Помнете Вероника!”

Родителите на Вероника, класната й ръководителка, приятелките й се задавяха в сълзи, споделяйки спомените си за лъчезарното и одухотворено момиче, а малко след това аплодираха въздействащите й строфи.

Велян Ванков чувствено изпълни на виола "Сарабанда” от Бах, а Галина Крумова за финал прочете стихотворението си "Къде си?", посветено на Вероника и поместено в книгата.

Вечерта завърши с аплодисменти за литературния талант на Вероника Здравкова, но… без нейния автограф на книгата "Запомни ме!".

Обещаваме да я помним!

И да пазим скъпия спомен за благородството и финеса на едно момиче, останало завинаги на 23 години. Гневът и тъгата са силни , но животът продължава със звънкия смях на двегодишната Дария – племенница на Вероника.

Посмъртно излязлата стихосбирка - албум на Вероника Здравкова, озаглавена "Запомни ме!", може да бъде поръчана чрез заявка на имейл: [email protected]

„Искам да те виждам всеки ден.

Искам да те чувствам всеки ден.

Искам да те имам всеки ден.

Да разговарям с теб,

да бъда с теб.

Да ме разсмиваш,

Да ме гледаш и слушаш,

да ме докосваш нежно,

да ме целуваш и събличаш,

да ме галиш и обичаш.”

Вероника Здравкова

Текст: Стефка Рангелова,  НБ "Св.св. Кирил и Методий” в София