Мартин Митев: Първите безхартиени заседания в Общински съвет - Плевен вече са факт

Предстои дооборудване и на зала "Гена Димитрова" с допълнителни зарядни устройства

"Първите безхартиени заседания в Общински съвет - Плевен вече са факт. Майските заседания на постоянните комисии бяха изцяло в електронен вариант. Като цяло промените, които направихме в начина на работа, се приемат добре от колегите съветници и няма проблеми.“

Това коментира пред медиите Председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев във връзка с проведените първи безхартиени заседания на постоянните комисии към местния парламент. От този месец комисиите не получават комплекти с материали, а се запознават с предложенията и преписките си за заседания чрез сайта на Общинския съвет /https://obs.pleven.bg/bg/zasedaniya-na-postoyanni-komisii/.

"Идеята ми да преминем към безхартиени заседания е още от началото на мандата. В интерес на истината малко се забавихме, защото реализацията й е свързана и с финансови възможности“, заяви на редовната си пресконференция в Пресклуба на БТА Мартин Митев. Той обясни, че във връзка с новия начин на работа в залите за заседания на комисиите е осигурен нужния достъп до мрежата. Всички съветници разполагат с таблети и карти с мобилен интернет, които им бяха раздадени преди време.

"Да, някои от колегите казват, че екраните на таблетите са малки, но за съжаление към онзи момент възможностите на бюджета ни бяха такива и това успяхме да осигурим. Безспорно по-добрият вариант е работните места да бъдат оборудвани с лаптопи, но на този етап това няма как да се коментира“, обясни Председателят на Общинския съвет. Той допълни, че плановете са до края на годината да се премине изцяло към електронни заседания, като се премахнат хартиените комплекти и за самите сесии. Това обаче ще се случи поетапно.

Предстои дооборудване и на зала „Гена Димитрова“ с допълнителни зарядни устройства.

Очаква се новият начин на работа в Общинския съвет да доведе до намаляване на финансовите разходи за хартия и консумативи за печат.