Цигари без бандерол за над 2 млн. лв изчезнали от складова база на МВР край Плевен

Заподозряни са служители на ОДМВР - Плевен, за срок от 24 часа са задържани три лица

Днес, 27.02.2017 г., прокурори от СЗ “Антикорупция“ – СГП и следователи от Национална следствена служба извършват активни процесуално следствени действия на територията на гр. Плевен по разследване за извършена кражба на 367 218 кутии цигари без бандерол, на стойност 2 305 491 лв., представляващи веществени доказателства по досъдебно производство на Районна прокуратура - Плевен.

Досъдебното производство на РП - Плевен е било образувано срещу неизвестен извършител за това, че през 2009 г. е държал на склад акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон, в немаловажни случаи – престъпление по чл. 234 ал.1 от НК. Като веществени доказателства са били иззети 621 475 кутии цигари без бандерол, предимно от марките Viktory, Raquel и МG. Поради неразкриване на извършителя на престъплението делото е спряно, а веществените доказателства се съхранявали в складова база на МВР, находяща се в с. Згалево.

На 28.03.2016 г. е била извършена проверка на складовите помещения на МВР в с. Згалево. Установено е, че металната врата към помещението, в което се съхранявали кутиите с цигари била заключена с катинар и верига, имало и поставен печат на служител на ОДМВР - Плевен. Първоначално са установени наредени кашони и чували с цигари от различни марки по начин, който привидно да създаде впечатление, че складът е пълен. При внимателен оглед на помещението било установено, че от него липсват 367 218 кутии цигари без бандерол. Назначената от СЗА експертиза е установила, че стойността на отнетите цигари е 2 305 491 лв. 

В резултат на извършените процесуално следствени действия от СЗ “Антикорупция“ - СГП е установено, че кражбата на цигарите, без бандерол е била извършена през 2014 г. от служители на ОДМВР – Плевен, действали в съучастие и използвайки техническо средство и моторно превозно средство.

Към настоящия момент, след предварително разрешение от съдия от ОС – Плевен, се извършват претърсвания и изземвания в жилища на заподозрените служители на ОДМВР – Плевен. За срок от 24 часа са задържани три лица.

Разследването продължава.

Досъдебното производство е образувано от РП - Плевен, прието по компетентност от Окръжна прокуратура – Плевен, тъй като е прието, че се касае за кражба в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. С постановление на главния прокурор от 22.07.2016 г. е определено ръководството на разследването и осъществяването на надзор при провеждането му да се извърши от прокурор от СЗ “Антикорупция“ – СГП.