Измамите в Плевен продължават! Още една пенсионерка хвърли пари и злато през терасата

За пореден път от полицията напомнят на гражданите да не дават пари на непознати по никакъв повод

На 17 януари в 17 часа в Първо РУ - Плевен е получен сигнал от 71-годишна плевенчанка, че около 13.45 часа след позвъняване на домашния и мобилния телефон и обаждане от мъж, представил се за полицейски служител, е изхвърлила през терасата 1500 лева, 600 евро и дамски златен пръстен с приблизително тегло от 2 грама. Поводът бил, провеждане на полицейска акция по залавянето на телефонни измамници. Уведомен е дежурен прокурор при РП - Плевен за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК. Образувано е досъдебно производство и продължава работа разследващ полицай.

За пореден път от полицията напомнят на гражданите да не дават пари на непознати по никакъв повод. Криминалистите непрекъснато работят по разкриване на участници в измамни схеми. Измамите са на едно от първите места по разпространеност (след кражбите) при престъпленията против собствеността. Най-нашумелият механизъм за извършване на телефонните измами в последните седмици е „провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която ще послужи за задържане на извършителите“. Мнимият полицай иска съдействие и дава указания на „жертвата си“ да събере пари и да ги хвърли през терасата на апартамента си, като обещава парите в последствие да бъдат върнати. Не е изключено измамниците да приложат и други вече позабравени схеми, като „пари за операция на близък”, „пари за капаро за закупени климатици или друга техника”, „пари за освобождаване на колетна пратка” и др. Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на потърпевшите.

Телефонните измамници са брутални и с тренирани психологически умения – по време на разговора се ориентират за възрастта на жертвата и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да я манипулира. Най-често предаваните пари са държани в домовете на пострадалите, следват средства изтеглени от банка, и взети на заем. Понякога се предават и ценности.

От ОДМВР – Плевен апелират при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да потърсят свои близки и в никакъв случай да не дават пари на непознати. По никакъв повод да не предприемат разплащания в други градове.

"Напомняме, че в България всички институции прилагат еднакви стандарти в работата си по платежни операции - Разплащания се извършват на специално определени места, в работен ден и установеното работното време, като винаги се сверявят личните данни и се издава съответен документ. Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това на възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва на измама. Само в рамките на месец януари 2017 година плевенските криминалисти вече разкриха и задържаха извършител на две телефонни измами в Плевен", припомнят от полицията.