Стартира кампания против закриването на ОУ "Васил Левски", канят публични личности да се включат

Позиции и мнения ще бъдат поместени на страницата на училището във Фейсбук

Основно училище "Васил Левски" гр. Плевен, училище на 156 години, започва кампания за заявяване на позиция от публични личности – общественици, журналисти, писатели, учени, артисти, спортисти относно намерението на кмета на община Плевен да закрие училището. Това обяви директорът на школото Таня Тонева.

"Като официална причина за искане за закриването се посочват задълженията на училището в размер на 43 хиляди лева, натрупани през последните две години (от тях 10 хил. лв. към самата Община – за данък смет (!!!), приблизително 10 хил. лв. за отопление, а останалите за възнаграждения на учителите, които от известно време работят без заплати). Като немалко други училища преживяхме много трудни моменти на криза през последните 15 години. Полагаме огромни усилия да се справим и през двете последни учебни години отбелязахме ръст спрямо самите себе си – нещо нелесно в условия на демографски срив и финансиране, пряко обвързано с броя на децата. Успехът обаче идва бавно и ни е необходима подкрепа и търпение за не повече от още 2 години", написа Тонева във Фейсбук.

"Основно училище "Васил Левски" – гр. Плевен е по-старо от Свободна България! Основано е през 1860 година от съратник на Васил Левски, а след смъртта му, по инициатива на същия човек – Ради Иванов-Русчуклията, е наречено на името на Апостола. Публикуваните позиции и мнения ще бъдат поместени на страницата на училището във Фейсбук. Призовавам всички популярни личности в групата на моите приятели да заявят позиция и да ангажират и други като тях. Без вчера няма утре. Благодаря за вниманието", допълва Тонева.