Мартин Митев: Днес никой не може да си представи свободна България без Плевен и Плевенската епопея

"На Десети декември преди 139 години се роди свободата на Плевен!", посочва в приветствието си на Председателят на Общински съвет – Плевен

Приветствие на Председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев по повод Деня на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото Освобождение.

"Уважаеми плевенчани,

На Десети декември преди 139 години се роди свободата на Плевен. От тогава до днес тази паметна дата е символ на справедливостта след вековната неправда на един поробен народ.

Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската война /1877-1878/. Петмесечни тежки сражения, три кръвопролитни щурма и мъчителна обсада предхождат победното „Плевен падна!”.

Днес никой не може да си представи свободна България без Плевен и Плевенската епопея! Величието на свободата е не само в силата на падналите воини, но и в силата, с която помним.

Плевен помни! Всички ние съхраняваме спомена за подвига на хилядите воини, загинали за правото ни с гордост днес да се наричаме свободни българи! Поклон пред паметта на героите, дали живота си за свободна България!"

Мартин Митев Председател на Общински съвет – Плевен