Заблатяването на селото и стопанисването на местния Клуб на пенсионера притеснява живеещите в Къшин

Мартин Митев и Георг Спартански присъстваха на общоселско събрание в населеното място

Заблатяването в селото, проблем с местния Клуб на пенсионера и състоянието на пътя Плевен - Къшин, това бяха част от въпросите, за решаването на които жители на плевенското село Къшин поискаха отговори и съдействие от Председателя на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и кмета на Община Плевен Георг Спартански. Двамата присъстваха на общоселско събрание в населеното място по покана на кмета на селото Пламен Петков. На събранието в салона на Кметство Къшин присъства и общинският съветник Светослав Доков. Причината за това събиране е напрежението в селото във връзка с няколко конкретни проблема, обяви в началото на срещата Пламен Петков. Той посочи накратко основните въпроси, по които селото очаква решение от местната управа, след което думата имаха и присъстващите в залата жители на Къшин.

Проблемът с повишеното ниво на подпочвените води, което води и до сериозни проблеми в жилищни сгради, вече година и половина стои на дневен ред и чака да бъде решен, стана ясно отново на срещата. За неволите си в тази връзка споделиха и присъстващи в залата. „Водата върви през двора ми вече година. Що делегации и те се извървяха, и нищо. Сега водата се стича в дървата ми, обърнете ни внимание“, сподели 83-годишна жена от селото.

„От ноември 2015 г. в Къшин се повишава нивото на подпочвените води. Въпреки обещанията и опитите въпросът да бъде решен, ситуацията е без промяна. Идват разни хора на проверка, снимат, гледат, правят нещо без дори да се обаждат и в крайна сметка - нищо“, коментира и Пламен Петков. Той проследи в детайли предприетите през изминалите месеци действия за разрешаване на въпроса, сигналите до Общината и извършеното от общинската фирма „Паркстрой“ в Къшин. „Въпреки всички сигнали, писма и проверки - проблемът със заблатяването в Къшин остава. На места водата в мазите на хората достига до 50 см, а идва зима. Миналата зима нивото на подпочвените води в някои къщи достигна до 1,20 см“, обобщи кметът на Къшин. В отговор на всичко казано по темата, кметът Георг Спартански заяви, че е разпоредил на съответните ресорни отдели в Община Плевен да предприемат всички нужни действия за решаване на въпроса с подпочвените води в Къшин.

Другият сериозен въпрос, поставен от хората в Къшин, касае стопанисването на местния Клуб на пенсионера. На срещата присъстващи цитираха конкретно името на Николай Христов, който по думите им е бил назначен за отговорник на Клуба лично от кмета на Община Плевен. Въпросният Христов обаче не се справял с ангажиментите си към Клуба, държи се арогантно и не проявява разбиране към хората на възраст в селото, които членуват в Клуба. Как и защо го назначиха това момче, не стана ясно, заяви на събранието секретарят на пенсионерския клуб. За проблеми със стопанисването на клуба и отчитането на средствата потвърди и касиерът на Клуба. Личното си възмущение от поведението на Христов изрази и кметът на Къшин, който обясни, че той самият дори не е допускан до Клуба, за което има намерението да потърси правата си по съответния законов път. От кмета на Плевен присъстващите на събранието поискаха Христов да бъде сменен и на негово място да бъде назначена жена от селото, избрана за отговорник с решение на събрание на Клуба на пенсионера. От страна на градоначалника бе поет и съответния ангажимент за това.

На събранието живеещите в селото повдигнаха и въпроса за поддръжката на пътя Плевен - Къшин и конкретно липсата на видимост заради непочистената растителност. Присъстващите алармираха и за често спиране на тока в селото, сериозно внимание беше обърнато и на въпроса с чистотата. Във връзка с последното Димитър Кирилов - съдия в Районен съд - Плевен алармира, че до язовира в селото неизвестен е изхвърлил купчина с битови отпадъци. В тази връзка кметът на Къшин апелира към местните ако станат свидетели на такива и други подобни нередности - да сигнализират веднага в Кметството.