Плачков: Няма да се върна в Плевенския театър, докато Васил Василев е негов директор

"За четири месеца трябваше да направя така, че да заработи един финансово закрит театър", заяви от своя страна Василев

Както вече писхаме, Постоянната комисия по култура, вероизповедания и международна дейност с председател Петя Василева към Общински съвет - Плевен се срещна на извънредно заседание с директора на ДКТ „Иван Радоев“ - Плевен Васил Василев и актьора Веселин Плачков.

Дневният ред на Комисията бе в една основна точка - запознаване с новия директор на театъра Васил Василев и с репертоарния план на културния институт за настоящия театрален сезон, освобождаване и назначаване на актьори от момента на встъпването му в длъжност и финансовото състояние на театъра.

"Дневният ред на Комисията е в една основна точка - запознаване с новия директор на театъра г-н Василев и с репертоарния план на културния институт за настоящия театрален сезон, освобождаване и назначаване на актьори от момента на встъпването му в длъжност и финансовото състояние на театъра. Като Комисия по култура имаме не само правото, но и задължението да следим развитието на културните институти в община Плевен. И когато има такъв с нов директор, който има и евентуална нова визия за развитие, ние трябва да се запознаем с новосъздалата се ситуация. Още повече, защото Плевен отпуска най-голямата субсидия, която община дава на театър. Подобна субсидия даваме и на Филхармонията“, заяви в началото на срещата Председателят на Комисията Петя Василева

В изложението си директорът на плевенската Драма Васил Василев заяви, че в момента започва най-добрият сезон на ДКТ „Иван Радоев”. Относно финансовото състояние на театъра, той посочи цифри за миналия сезон и какво се случва в момента. Василев изтъкна, че е успял да погаси по-голямата част от финансовите задължения на театъра и да увеличи броя на изиграните представления. В изложението си акцентира и на това, че театърът е сред най-големите длъжници към общинската хазна с неизплатена такса смет за 2015 г. в размер на 17 000 лв.

Пред Комисията бе представен и репертоарния план на театъра с акцент върху първата премиера за сезона - „Цимбелин” по Шекспир.

"За четири месеца трябваше да направя така, че да заработи един финансово закрит театър. В същото време ме занимавате с един казус, добил популярност като "Случаят Плачков", заяви пред Комисията Василев, цитиран от пресцентъра на ОбС-Плевен. И допълни, че в плевенската трупа вече няма да има привилегировани актьори. Директорът на плевенския театър заяви още, че като представител на държавата има делегиран бюджет, с който има правото да се разпорежда без намесата на местната управа, на което Петя Василева възрази, като изясни разликата между делегиран бюджет и общинска субсидия. Тя напомни, че Общинският съвет е органът, който ежегодно гласува съфинансирането от 195000 лв., поради което са му вменени и контролни функции върху разходването на тази сума.

"Случаят Плачков" бе темата, която също предизвика сериозна дискусия в Комисията. От документи, представени на заседанието от самия актьор, станаха ясни и конкретните факти, свързани с освобождаването му от плевенската трупа. Във връзка с казуса, който е повод и за сериозен обществен дебат през последните дни, Комисията изслуша позицията и на самия Веселин Плачков, който заяви, че е бил поставен в условията да напусне трупата.

"За съжаление, аз бях поставен в условия да напусна, тъй като г-н Василев не беше съгласен с това, което се е случвало преди. Той не познава моите възможности, защото ние не се познаваме като творци. Да, аз наистина подадох своята молба за напускане в началото на август и държах това да не се оповестява и никой да не говори за него. В един момент се разбра и в социалните мрежи хората започнаха да изказват мнение. То е субективно, всеки има право да харесва или да не харесва някого. Но при този подход от страна на г-н Василев, аз няма да се върна в Плевенския театър, докато той е негов директор”, каза в изложението си Плачков.

Темата за Веселин Плачков доведе и до размяна на по-остри реплики. Според общинския съветник Цветко Цветков в случая с Веселин Плачков се е преиграло и в разразилите се публични страсти са вкарани политически нюанси. Позицията му категорично бе контрирана от Председателя на комисията Петя Василева, която посочи, че в случая няма политика, нито опит за налагане на мнение или посегателство върху демократичните принципи, а желание за дискусия по въпрос, станал повод за сериозен обществен дебат в последните седмици.

Петя Василева посочи, че никой не може да оспори факта, че Веселин Плачков е една от звездите на плевенския театър, който може да пълни салона и да продава спектакли. Тя допълни, че трябва да се обгрижват местните таланти и да се използва местния потенциал, както и да се познават вкусовете и предпочитанията на местната публика. Също така е необходимо да се уважават постиженията на миналите поколения театрални дейци. Позицията й подкрепи и съветникът Диана Данова.

След близо двучасов дебат членовете на ПК по култура се обединиха около мнението, че в крайна сметка подобни срещи са полезни и че на следващи заседания трябва да бъдат поканени шефовете и на другите културни институти в Плевен, информират от пресцентъра на местния парламент.