Постоянен арест за шофьор без книжка, издирвали го в София, Червен бряг и Койнаре

Задържаният мъж от Кнежа е с богато съдебно минало, осъждан е 22 пъти

По искане на Районна прокуратура – Враца съдът взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Радослав И. от гр. Кнежа, управлявал моторно превозно средство без шофьорска книжка.

На 25.09.2015 г. в с. Вировско, обл. Враца, обвиняемият Радослав И. управлявал лек автомобил марка „Волво“ без да притежава съответно свидетелство за управление на МПС. Деянието било извършено в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление на Началника на РУ-Червен бряг.

През продължителен период от време нередовният шофьор бил търсен на известните в страната пет адреса - на територията на гр. София, община Червен бряг и в гр. Койнаре, където той твърди, че живее понастоящем. Именно поради това, че не е бил открит, се наложило обявяването му за общодържавно издирване и спиране на досъдебното производство срещу него. На 27 юли 2016 г. Радослав И. бил открит, привлечен в качеството на обвиняем, разпитан и задържан за 72 часа с прокурорско постановление.

Обвиняемият отрича авторството на извършеното деяние, като твърди, че не е получавал и не е подписвал въпросното наказателно постановление. Изготвената и приложена по делото съдебно-почеркова експертиза обаче сочи, че положения в постановлението подпис, на мястото за връчване на нарушителя, е изпълнен от лицето Радослав И.

Задържаният мъж е с богато съдебно минало, осъждан е двадесет и два пъти, от които четиринадесет присъди са за същото престъпление – шофиране без книжка. Осъждан е многократно за други умишлени престъпления и му е налагано ефективно наказание „лишаване от свобода“. Спрямо него са констатирани и шестдесет административни нарушения по Закона за движението по пътищата.

Определението на съда подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Враца.