В България има почва за радикален ислям, смята Цацаров

"Твърдението, че у нас почва, наченки, на радикален ислям, няма, бих го определил най-меко казано като невярно." Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на проведената днес в парламента кръгла маса на тема „Радикалният ислямизъм - заплаха за националната сигурност на Република България“ . Дискусията се е провела по на ВМРО, съобщават от пресцентъра на партията.


Цацаров уточнява, че "ислямът не е радикален сам по себе си, но всеки, който слага знак за равенство между исляма и радикалния ислям, преследва политически цели." Според главния прокурор радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм.


Би следвало да има ясна дефиниция какво е радикален ислям, смята още Цацаров. Според него има тънка линия между мерките срещу тероризма и нарушаването на гражданските права. Прокуратурата ще работи по същия начин независимо от критиките към нея, категоричен е първият обвинител, визирайки делото срещу ислямските проповедници в Пазарджик.


 "Според мен законът трябва да регламентира и правото след завършване на точно такова образование да проповядваш. Защото огромният брой от проповедниците, които не са ни познати, защото просто не работят в централните градове или в централните религиозни институции, са по села, малки градове, включително и огромна част от тях проповядват ислямска религия. Само че огромната част от тях имат документ за религиозно образование, който е получен в Саудитска Арабия или някъде другаде от незнайно каква институция", коментира Цацаров.


"У нас досега има много добър баланс в отношението между вероизповеданията, нищо лошо не можем да кажем за мюсюлманската религия, проблемът възниква от радикалния ислям", смята от своя страна директорът на ДАНС Димитър георгиев, който също се включи в дискусията.


"В момента има 450 неработещи джамии, защото не са плащани заплати. Знае ли някой кой и какво се проповядва в тях", задава риторичен въпрос председателят на Висшия мюсюлмански духовен съвет и бивш главен мюфтия проф. Неджим Генчев. Той подчертава още, че държавата трябва да има контрол над обучението на имамите и се съгласи с предложението Дирекцията по вероизповеданията да поеме издръжката на духовните лица, както и да има закон за ограничаване на религиозния фундаментализъм.


По думите на организатора на дискусията - Красимир Каракачанов, през последните години много се говори за проблема и много от европейските държави вече са предприели мерки за изменение на законодателството с цел изолиране на явлението. Каракачанов добавя, че България има предимството да не е силно засегната от случващото се, но сега е моментът, освен да анализира и наблюдава процесите, държавата да предприеме бързи мерки, за да се защити сигурността на обществото.