Цацаров даде подробности за обвиняемите за атентата в Сарафово

Двама души са обвинени в помагачество към тероризъм за атентата на бургаското летище, е съобщил пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, съобщава "Фокус".

По думите на главния обвинител единият от тях е с ливанско и канадско гражданство, а другият е с ливанско и австралийско гражданство. „И двамата са обвинени за извършване на действия, с които са подпомогнали извършителя, който е загинал да осъществи терористичният акт”, обясни Цацаров. Той поясни, че обвинителният акт е един, като и двамата са обвинени в еднакви действия.

Обвинителният акт е внесен в специализирания съд на 15 юли, съобщава още Цацаров. „Важното е той (съдът - бел.ред) да разгледа делото справедливо и професионално, в което аз нямам никакви съмнения”, допълни той. Цацаров посочи, че в момента се очаква определяне на съдия – докладчик и след съответното проучване на делото, то ще бъде насрочено. По неговите думи няма повдигнато обвинение на трето лице. „В крайна сметка може да се търсят данни, които са изцяло оперативни, които да бъдат свързани с логистика, осъществена от други лица, но за да влезем в съд, трябва да влезем с категорични доказателства”, поясни той. Не се изключва и възможността да има и други замесени лица. „В случая, ние сме ограничили кръга само до лицата, за които можем да докажем със средствата на наказателния процес, стремейки се към осъдителна присъда, тяхното участие”, допълва Цацаров. По случая е направена ситуационна експертиза, която представлява пълно възпроизвеждане на взрива и всички последици от него, заявява още Цацаров.