Трима влизат в пандиза за 6 години след обир от склад на плевенска фирма

Не работели и за да си набавят финансови средства извършвали престъпление против собствеността

Районен съд – гр. Плевен е постановил осъдителна присъда, с която на Йонко И., Николай А. и Александър А. е наложено наказание лишаване от свобода в размер на 8 години за всеки от тях при първоначален строг режим на изтърпяване за извършеното от тях престъпление. При въззивното разглеждане на делото, Окръжен съд – гр. Плевен е коригирал единствено размера на наказанието, като го е намалил на 6 години за тримата подсъдими.

Присъдата е постановена по внесен от страна на Районна прокуратура – гр. Плевен обвинителен акт срещу Йонко И., Николай А. и Александър А за това, че на 18.01.2015г. в гр. Плевен, при условията на опасен рецидив, след предварителен сговор, в немаловажен случай, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот, чрез използване на техническо средство – метален лост и моторно превозно средство – лек автомобил „Фолксваген Поло“ отнели чужди движими вещи – различно по вид и количество кафе, автомобилни гуми и един брой кафемелачка на обща стойност 4 703 лева от владението на собственика – търговско дружество от гр. Плевен, без съгласието на негов представител с намерение противозаконно да ги присвоят.

Осъдените Йонко И., Николай А. и Александър А се познавали и поддържали добри приятелско взаимоотношения. Тримата не работели и за да си набавят финансови средства извършвали престъпление против собствеността. След това продавали откраднатите вещи и така задоволявали финансовите си потребности. На 17.01.2015г. тримата осъдени се намирали в питейно заведение в гр. Плевен и се черпели с алкохол. В хода на вечерта те решили да извършат кражба от гаражна клетка, за която имали информация, че се използва за склад от плевенска фирма, която се занимава с търговия с кафе и топли напитки на прах. Тримата разбили вратата на помещението с щанга тип „кози крак“ и от вътрешността му изнесли различно по вид и количество кафе, няколко автомобилни гуми и една кафемелачка. Откраднатите вещи превозили и оставили в гараж, собственост на техен познат, без да го информират за произхода на вещите. На следващия ден подсъдимия Николай А. провел няколко телефонни разговора и успял да продаде част от отнетите вещи. Тези, които останали в гаража били открити от полицейските органи при провеждане на претърсване и изземване.

Осъдените са задържани под стража и присъдата е приведена в изпълнение.