Кметът разпореди внезапни проверки за качеството на храната в детските градини

Повод за тези действия е получен пореден сигнал от родител

Непрекъснати и внезапни проверки на качеството на доставяните продукти и храната в детските градини на територията на Община Плевен разпореди кметът Георг Спартански в началото на днешната сесия на Общинския съвет, информират от пресцентъра на местната управа. Повод за тези действия е получен пореден сигнал от родител за храната в конкретно детско заведение. Като пример за закуска на малчуганите Спартански показа дадена му от родителя круша.

"Това, което виждате в ръката ми, се предполага, че е плод. Заедно с вафла или бисквита е дадено на плевенско дете. Това е абсолютно безобразие и наглост от страна на доставчика и престъпно безхаберие на директора на детската градина. При първите сигнали за храната преди няколко седмици направих среща с всички директори и ги предупредих, че такива доставки няма да позволим. Започнахме проверки и при констатирани нередности сме взели мерки. Но такава гавра – да се поднася подобен плод на деца, категорично не допускам. Това граничи с престъпление”, заяви кметът Спартански.

Той допълни, че ръководството на Общинската администрация ще направи свое разследване по конкретния сигнал и ще продължи проверките по детските градини. "Никой да не си мисли, че след като е имало една среща с директорите, нещата ще си продължат по стария начин. Оттук нататък, ако констатираме такива доставки по вина на директора, той ще смени местоработата си. Не приемам никакви извинения за такъв „плод”. Не е необходимо да си кой знае какъв експерт, за да прецениш, че това не става за храна дори на добитък, камо ли на деца. Ще изискам да се направят отново проверки не само в конкретната детска градина, а във всички. Проверките ще са без предупреждение и ще са чести, за да се научат някои хора, че това повече не може и не трябва да продължава”, предупреди още Спартански.