Мария Габриел: Вярвам, че пчеларското изложение ще се радва и тази година на много посетители

По нейна инициатива се организира и Национална конференция "Пчеларският сектор в България: Пътят напред"

"Вярвам, че международното изложение, превърнало се във времето в поле за обмяна на опит, идеи, иновации от света на пчеларството, ще се радва и тази година на много посетители", заяви Мария Габриел по време на посещението си в Плевен. Заедно с нея на откриването присъстваха министърът на МЗХ Десислава Танева, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, чуждестранни експерти и пчелари от цялата страна.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП бе категорична, че гласът на българските пчелари се чува силно и ясно и в Европейския парламент.

По инициатива на Мария Габриел се организира и Национална конференция "Пчеларският сектор в България: Пътят напред". Сред официалните гости е министърът на земеделието и храните Десислава Танева, както и ключови оратори - Етиен Брюно, Председател на научната комисия на Апимондия „Пчеларски технологии и качества”, Председател на Работната група „Мед” на Европейската асоциация на земеделските производители COPA-COGECA (Белгия), Соня Хайнеман, Заместник-председател на Баварската асоциация на пчеларите (Германия), Д-р Петер Козмус, Асоциация на пчеларите в Словения, Ръководител на развъдна програма за Карниолски пчели (Словения) и Станислав Яс, Член на борда на Финландската асоциация на пчеларите (Финландия). Те представят опита на своите държави в структурирането на пчеларските съюзи и предприеманите действия за справяне с предизвикателствата в пчеларския сектор.

В конференцията се включват представители на пчеларските организации от цялата страна. Основната цел е дискутирането на идеи и предложения за общо представителство в пчеларския сектор като гарант за успешно развитие на пчеларството.

XIV-ото Международно изложение-договаряне "Пчеларство-Плевен 2016“ ще продължи до 14 февруари.