Вижте кои плевенчани са сред основателитe на предаването "Ку-ку"

Навършиха се 26 години от първото издание на култовото студентско шоу

Емблематичното за зората на демокрацията предаване "Ку-ку" oтпразнува 26 години от първия си ефир. Проектът, който в зората на демокрацията сбъдваше мечти, показваше различното, новото, нестандартното, си остава нещо уникално и неповторимо за българската телевизия. "Кукувците" бяха тези, които в зората на демокрацията откриваха новия свят и го показваха на всички българи от малкия екран. В голяма степен моделът “Ку-ку” създаде не само модерното телевизионно продуцентство на България, но въдвори организационни и естетически норми, прекрачи много и немислими дотогава граници на свободата, разбърка неведнъж политическите карти в България и - най-важното - създаде школа.

Проверка на Plevenutre.bg установи, че плевенската следа сред основоположниците на легендарното студентско тв шоу не е никак малка. Още по-хубавото е, че всеки от тях днес се е утвърдил в някаква област.

"Самите ние не бяхме наясно какво правим. Бяха ни изтървали. Ние малко се изтървахме също. И така се получи много приятно", разказва Петър Курумбашев. Роденият на 28 януари в Плевен политик е сред бащите на "Ку-ку". Той е от самото му начало. Продуцент на предаването от 1991 г. до спирането му през 1994 г. Народен представител от Коалиция за България в 41-во и 42-то Народно събрание (до май 2014).

Слави Трифонов е роден на 18 октомври 1966 г. в Плевен. Заедно с Петър Курумбашев и Любен Дилов-син Слави Трифонов е първият продуцент на частна продукция в Българската национална телевизия. Първата му поява в телевизионното предаване Ку-ку е в един скеч, пародия на хеви метъл група, сниман в студио 4 на БНТ през 1992 година. Довежда го Влади Въргала, който е прекъснал срещата му с тогавашната му приятелка в кафенето на Сатиричния театър. Трифонов си спомня, че го окичват с топузи и едно казанче от тоалетна чиния на гърба. Той свири на виола и дори има една реплика: "Мразя Росица Кирилова!". Нужни са само две години, за да добие достатъчна популярност, за да се ориентира изцяло към шоубизнеса в България.

Иван Ангелов става част от Ку-ку през 1991 г. Остава в предаването до самия му край. Първо е сценарист, после - главен редактор и сценарист. Списва и вестник "Ку-ку". Роден е на 7 май 1972 г. в Плевен. Към днешна дата е сценарист на "Съдби на кръстопът" и "София - нощ и ден". Връщайки назад - "Етажна собственост", "На инат", "Господари на ефира", "Шоуто на Слави", "Хъшове", "Каналето". Автор е и на три театрални пиеси. ""Ку-ку" е отношение към живота и съм горд, че успях да го проповядвам толкова дълго време и на толкова ного време", споделя Ангелов.

Иво Тодоров е роден през 1967 г. в Плевен. Работил е в БНТ и в няколко частни радиостанции. Бил е главен редактор на забавни и публицистични предавания по Нова тв. До лятото на 2015 г. е бил програмен директор на БНР. В момента е главен редактор на предаването "Днес" по телевизия "България Он Ер". Има и седем издадени книги. Близо година е част от екипа на сценарния екип на "Ку-ку" през 1991 г.

Юлиян Кушев, роден в Никопол, завършил ТУ - София специалност "Ядрена енергетика". Работи в областта на WEB и графичен дизайн и реклама. Издал е 3 приключенски романа, един от който е приет в холивудската база данни. Попада в "Ку-ку" през 1990 г. след два изпита, на които кандидатстват 3000 души. Избират само 30 и той има честта да е сред тях.