70 хиляди пяха под дъжда със Слави Трифонов и Ку-ку бенд (Видео)

Времето не се смили и над тричасовото шоу на стадион "Васил Левски"

Вместо за бис, песента с рефрен “И когато завали…” (“Моя си, моя”) сякаш бе по-подходяща за начало, защото дъждът се изсипваше обилно над главите на събралите се – 70 000 души публика, над хиляда човека екип и технически лица и разбира се – повече от 200 души изпълнители на сцената. Когато този път дойде ред Слави Трифонов да запее “И когато завали”, небето беше вече сухо. На бисовете нямаше и капка дъжд и Слави се обърна към хилядите, вперили погледи и насочили камери на телефоните: “Виждате ли, дъждът спря заради вас!”

Началото. Минути преди 21 часа. Стадион “Васил Левски” е в прегръдката на дъждовна завеса. Хората са заели местата си. Стадионът отвисоко прилича на миниатюрен пъзел, сглобен от разноцветните дъждобрани. Отброяване на секундите до началото. Тръпнещо очакване и сякаш морето от хора ей сега ще потрепери като едно цяло, защото повече не може да сдържа дъха си в очакване.

Откриването е от Крисия – малка принцеса в бяла рокля, която казва: “Само след няколко секунди пред всички вас ще се отвори една врата. Врата към един свят, в който всичко е различно. И никой, който е влизал някога там, не остава същият. Светът на музиката на “Ку-ку бенд”!”

Слави се появява на сцената. И този път на мотор. Следва го конвоят на рокерите от Hells Angels, с който пристига и балет “Магаданс”. Взрив. Не само от огнените гирлянди на фойерверките. Не. Взривът идва от сърцето на публиката – възгласите на десетки хиляди прокънтяват в нощта. И огласяват София.

“Ако има нещо, за което да кажа, че си струва да живея – ето това е то – моментът, в който виждам, че сте тук и че сме заедно! – обръща се Слави към публиката. – Моментът, в който всичко мое, всичко, което имам в сърцето си, става ваше. Това е моят свят – тази музика, тези песни, тези емоции, тези хора. Тази вечер съм тук, за да ви дам всичко – до последната нота, до последната дума!”

“Студио Хъ” беше първата песен тази вечер. Развълнуван, Слави се обърна към публиката: “Уникални сте, знаете ли? Не очаквах да дойдат толкова много хора – дошли сте от цялата страна, има и от чужбина. За вас го правим!” Мокри и притихнали, всички видяха на видеостените сълзите в очите му.

Три часа продължи небивалото шоу, а Слави не помръдна от предната линия на сцената, където дъждът щедро го даряваше с прегръдката си. Едни след други напред излизаха Годжи, Борис Солтарийски, Нели Петкова, Деси Добрева, Лили Йончева, Калин Вельов, Цветелина Грахич и Лилия Стефанова, Гъмзата и Цветан Недялков. Нищо не можеше да спре и танцьорите, които смело стъпваха в събралата се по пода вода, а тя политаше после нагоре, рисуваща ефирни водни картини.

Зрителите не се впечатляваха от дъжда и с вдигнати за снимка телефони не спираха да пеят на глас. Изредиха се песните: “Не ме моли”, “Френската гимназия”, “По ръба”, “Лудо младо”, “Кога зашумат шумите”, “Сватба”, “Ах, къде е мойто либе”, “Магьосница”, “Кажи на майка си”, “Време за глупости”, “Оборотна”, “Няма не искам”, “И да паднем, и да бием”, “Комбайнеро-интелигентска”.

След това беше изпълнена песента “Нема такава държава”, но преди това Слави се обърна към всички: “Не знам за вас, но на мен ми писна писна разни, които трябва да са слуги на народа, да се правят на богоизбрани. (…) Писна ми да ни смятат за безопасни. (…) И когато пак решат да ни доказват, че от нас нищо не зависи – вбесете се! Приемете го лично! Аз съм бесен. Вбесете се и вие!” Зрителите видяха и клипа с кадри на политици на видеостените, а след като песента приключи, думите на Слави поеха в друга посока: “Няма такава държава! Няма такава държава, но има такъв народ! И има една песен, която не мога да изпея сам. Тя се пее от всички. Заедно.” “Горда Стара планина” се чу ясно във вечерната тишина и 70 хиляди станаха на крака, за да изпеят заедно Химна на Република България. Крисия, Хасан и Ибрахим дадоха нов заряд с прекрасното изпълнение на “Планетата на децата”, а последна в основната програма беше песента “Вземи огин, запали ме”.

Музикантите се оттеглиха и сцената опустя, а стадионът отекваше от възгласите “Слави!” и “Още!”. След няколко минути Слави отново се появи и шоуто започна с нова сила и още по-голяма емоция. В биса прозвучаха песните: “Ад и рай”, “Моя си, моя”, “Ела, ела”. Когато дойде ред на “Жива рана”, Годжи направи признание: “Това е най-хубавото нещо, което се е случвало в живота им. Благодаря ви!” Чувствата и напиращите сълзи му попречиха да започне песента, но вместо него това направиха хилядите фенове.

Малко преди края Слави се обърна към Евгени с въпрос не е ли време да спират вече и се пошегува, че може да му пратят “кварталния”, за това, че държи будна цяла София. Концертът продължи с изпълненията на “Само мен” и “Цвете мое”, а за финал Крисия изпя “Моя страна”, на която всички изпълнители се подредиха на сцената.

В грандиозното шоу участваха: Слави и “Ку-ку бенд” с участието на Деси Добрева, Нели Петкова, Ники Арабаджиев, Калин Вельов, Лили Йончева; Крисия; Щрайх и брас с ръководител Емил Халтъков; Рокерски клуб Hells Angels; Национален фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”; X NRG Crew; Младежки духов оркестър и мажоретен състав към читалище “Христо Ботев”, Ботевград; Спас Лазаров – композитор и музикант; Сирма Добрева – която изпълни акробатичен номер на въжета над публиката; Група “Вакали”; Бояна Николова и Симона Бойкова от “Соня пол студио”; Студентите от класа по китара на Цветан Недялков; Twerk Team; Гъмзата Брас Шоу; Хасан и Ибрахим; Пламен Любенов – победителят в “България търси талант”; Националният отбор по естетическа групова гимнастика; Танцьорите Тихомир Гаврилов и Петя Димитрова.

“Никога няма да забравим този концерт”, говореха си помежду си на излизане хората. А след това хилядното множество изпълни съседните булеварди. … За да отнесе със себе си емоцията от преживяното…