Апелативният съд потвърди наказанието от 7 години затвор за убийството на Мишел Коцев

Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок

ВТАС потвърди наказанието от 7 години лишаване от свобода за убийството на Мишел Коцев от Плевен, информират от пресцентъра на съдебната институция.

Присъдата бе постановена от Окръжен съд – Плевен. На първа инстанция подсъдимият Мирослав Димитров е признат за виновен за това, че умишлено умъртвил 19-годишния Мишел Коцев. Убийството било извършено с особена жестокост.

Със същата присъда, Окръжен съд Плевен е осъдил Мирослав Димитров да заплати на гражданските ищци и частни обвинители сумите от съответно 130 000 лева и 120 000 лева, представляващи обезщетение за претърпените неимуществени вреди от престъплението, в едно със законната лихва за всеки от тях, считано от 29. 03.2015 г. Присъдата е обжалвана пред Апелативен съд, както от адвоката на подсъдимия Мирослав Димитров, така и от повереника на частния обвинител.

Съставът на Апелативен съд е постановил в решението си, че Мирослав Димитров неправилно е признат за виновен, че, убийството е извършено с особена жестокост. Според въззивния съд, подобен правен извод не се подкрепя от изяснената фактическа обстановка и събраните доказателства по делото. Поради това, съставът е оправдал Мирослав Димитров да е извършил деянието със особена жестокост, като вместо това го е признал за виновен по основния състав за престъплението – умишлено убийство. В мотивите към решението на ВТАС е изложена подробна обосновка за този извод, свързана с механизма на извършване на самото престъпно деяние.

Съгласно закона за това престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години, което за непълнолетни се редуцира по правилата на чл. 63 от НК, като спрямо подсъдимия следва да бъде приложена нормата и предвиденото наказание се явява лишаване от свобода от 5 до 12 години. Въззивният съд е отхвърлил като неоснователни доводите на защитата, че деянието е извършено в условия на неизбежна отбрана или при превишаване на пределите и, както и за наличието на изключителни смекчаващи вината обстоятелства.

Отхвърлено като неоснователно е и твърдението, че Окръжен съд Плевен в нарушение на закона не е допуснал разглеждане на делото по реда на съкратено съдебно следствие. Съставът на ВТАС е потвърдил присъдата на Окръжен съд Плевен в частта за гражданските искове.

Решението на Апелативен съд подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок, предава "Фокус".