Носителят на Оскар "Животът на другите" ще бъде прожектиран на 9 ноември (Видео)

Нуждаем ли се от по-голяма защита на неприкосновеността на личния живот и човешките права дискутират в Плевен

Плевенското сдружение "Учебна работилница Европа” е партньор по проект „STASI – Опазване правата на личността - Човешкото достойнство преди и след падането на стената”, по програма "Европа за гражданите”. Негов координатор е сдружение "Правото в Европа”, Йена, Германия, изпълнява се с партньори от Германия, Румьния, България и Словения. Продължителността на проекта е от 1 декември 2014 до 31 януари 2016 година.

Предстои важно събитие от проекта, което ще се състои едновременно във всички градове в Европа, където работят партньорите по него, на една и съща дата - паметния 9 ноември. На 9 ноември 1989 година пада Берлинската стена, която е издигната на 13 август 1961 година, за да отдели западната от източната част на град Берлин и останалата част от територията на Германската демократична република. Тази стена става един от главните символи на Студената война. При опит да преминат стената загиват между 136 и 245 (липсва точна статистика) граждани на ГДР, бягащи на Запад.

Проект "Щази" подлага на дискусия и преоценка една немска Щази-история в паневропейски контекст, 25 години след падането на стената и края на "държавата под наблюдение", чрез прожекция на филма “Животът на другите”. Това е немски филм от 2006 г., с режисьор и сценарист Флориан Хенкел Фон Донерсмарк. „Животът на другите” е спечелил много филмови награди, сред които 6 немски награди "Лола”, "Бафта”, Европейската награда за най-добър филм и Оскар за най-добър чуждестранен филм през 2006 година. Отново в годината на излизането си – на фестивалите в Локарно, Ванкувър и Варшава - Наградата на публиката; Лондон - Наградата "Сатяджит Рей" за дебют; Номинация за "Независим дух" '06 за чуждоезичен филм. По-голямата част от действието във филма се развива в Източен Берлин, в средата на 80-те години.

Сюжетът е следният: офицер от Щази, верен привърженик на системата, е натоварен да шпионира денонощно жилището на писател и приятелката му, актриса; следи всяка тяхна стъпка, всички разговори, надзирава и най-интимни сцени от живота им. Не намира явни улики срещу идеологически “неблагонадеждната” двойка. Открива, обаче, че поставената му задача всъщност няма общо с идеологията, а по-скоро - със сексуалния интерес на висш функционер към актрисата. Духовно наситеният живот на двамата преследвани постепенно променя живота на преследвача - кара го да осъзнае собствената си духовна нищета и в последна сметка преобръща поведението му към тях.

Прожекцията ще се състои на 9 ноември от 16:00 часа в зала "Катя Попова”. След нея, в 18:30 часа ще има дискусия със зрителите му - около 120 млади хора, ученици от 11 и 12 клас на няколко плевенски училища, техни преподаватели, интелектуалци. Поканени са и специални гости: областният управител на Плевен, директорът на ОДМВР - Плевен, заместник-районен прокурор, представител на Комисията за защита на личните данни, член на Съюза на репресираните.

Какво знаят днешните млади хора, израснали с "Биг Брадър”, за времето на Големия брат, има ли цвят тоталитаризмът, кои са настоящите заплахи за човешкото достойнство чрез механизмите за съхранение на данни и надзор, познават ли българите родните и европейските разпоредби за защита на данните, смятат ли, че интернет представлява "свободна зона извън закона", нуждаем ли се от по-голяма защита на неприкосновеността на личния живот и човешките права. Това са част от въпросите, по които ще разискват участниците в дискусията, информират организаторите.