"Дякон Левски" е сред българските претенденти за "Оскар"!

Филмът превзема и Лондон през октомври

"Дякон Левски" е сред 9-те нови български филма в селекция за "Оскар"! Това обяви създателят на филма Максим Генчев във Фейсбук. Подробностите вероятно ще бъдат съобщени в близките дни, както и имената на останалите родни кандидати за номинация за престижната филмова награда за чуждоезичен филм. От Националния съвет за кино все още не е излязла официална информация по въпроса.

Това е поредното голямо признание за лентата, която бе подложена на немалко критики след премиерата си. Припомняме, че в ролята на "Дякон Левски" е актьорът от Плевен Веселин Плачков. Цветомир Ангелов - Цуки в ролята на Панайот Хитов е другата "плевенска следа". Още един плевенчанин, Цветомир Нечев, пък влиза в ролята на революционера Иван Кършовски.

Междувременно "Дякон Левски" продължава да се радва на голям интерес зад граница. На 10 октомври лентата и създателите й ще гостуват в Лондон с две прожекции в "Genesis Cinema". Над 100 човека вече са заявили присъствието си в организираното фейсбук събитие и именно там Максим Генчев реши да направи разкритието за попадането на филма в селекция за "Оскар".