Георг Спартански: Не смятам да царувам, ще създадем управление с човешко лице

"Не сме се събрали във властта да се обичаме, а да вършим работа", заяви новият кмет

Новоизбраният кмет на община Плевен Георг Спартански коментира пред представителите на медиите в пресклуба на БТА резултатите от местните избори и представи своите виждания за работата на кмета, Общината и бъдещето на Плевен. Ето част от акцентите.

За изминалите избори

"Изборите вече са минало. Резултатите са такива, каквито са. В Плевен се решаваше не лявото или дясното, не дори нещо между Спартански и името на моя опонент. Казвах го през цялото време - ставаше дума за избор между политическата почтеност и политическия бандитизъм. По време на тези избори се демонстрираха приоми от средновоковието, при това от дивашкото средновековие, което е останало в най-тъмните периоди на човешката история. Когато с цената на всичко си готов да минеш през всичко и всички", заяви Спартански отправяйки благодарност на всички партии, които го подкрепиха, и плевенчаните, гласували му доверие.

"Ще занеса изборните протоколи от секциите в село Буковлък на г-н Борисов и ще очаквам неговия коментар. Секция 204 - 432 гласа за проф. Стойков, 16 за мен. Секция 206 - 669 гласа за проф. Стойков, за мен - 15 гласа. Секция 205 - 805 гласа за моя опонент и 4 гласа за мен. Аз съм юрист по професия и знаете, че почти няма дом в Буковлък, в който да не съм бил. Защитавам всички и затова упражнявам тази професия. Разчитах, че за 25 години нямам необходимост да правя специални обръщения към жителите на Буковлък и мислех, че съм се доказал пред тях", допълни Спартански. "Ще препоръчам на ръководството на Северна Корея да почерпят опит от местните бейове и изборни корифеи, които показаха, че по толкова почтен начин са осигурили победата срещу опонента си... Плевен обаче въстана. Показа, че може и знае как. Разликата в град Плевен е около 5500 гласа в моя полза", отбеляза градоначалникът.

За бъдещето на Плевен

"От утре ни чака работа. Очаквам областният управител да организира всичко около полагането на клетви за общински съветници. Чакаме уведомление за провеждането на първото общинско заседание. Плевенчани свършиха своята работа, сега остава на нас да докажем, че заслужаваме тяхното доверие. Не смятам да царувам. Не смятам, че кметският пост е цел или самоцел. Трябва да създадем управление с човешко лице. Трябва да управляваме за гражданите с гражданите. Да бъда кмет на хората и сред хората. Всеки да може да ме види, да ме пипне, а не да бъда виртуален кмет. Това става и с екип. В този екип място ще имат всички почтени професионалисти на Плевен и трябва заедно да работим за доброто на града ни. Плевен няма да бъде делен на леви и десни. Не залагам на идеологически мантри. Общините нямат нужда от партийно оцветяване.", заяви Спартански.

Стана ясно, че на този етап няма яснота за бъдещето около управлението на общински фирми, предприятия, зам. кметове и шеф на общинския съвет. По думите му разговорите тепърва предстоят и няма как каруцата да се слага пред коня. "Политическото ръководство в общината ще бъде освободено - не защото са от друга политическа сила, а защото не са професионалисти. Уволнение няма да има, само на политическите фигури и лицата, попаднали там по семейна линия", отсече Спартански.

За диалога с правителството

"Казвал съм многократно, че нашата битка в Плевен не е била партия срещу партия. Нашата битка беше срещу една групичка, която беше узурпирала властта. Тази група позореше собствената си партия със своите действия. Аз не мисля, че партия ГЕРБ може да се олицетворява с тези хора и съм сигурен, че ръководството на партията е направило оценка на случилото се. Тези хора, с политиките, които провеждаха, бяха лош пример за партийна дейност и партийно управление. Моята битка беше срещу нечистоплътните политически практики, които една шайка хора демонстрираха. Не сме се събрали във властта, за да се обичаме, а за да вършим работа. Работата трябва да бъде синхронна и в полза на обществото. Всички работим за едно и също. Декларирам пълна прозрачност на това управление", категоричен бе Спартански.