Поискаха 30 години затвор за убиеца на Вероника

Рецидивистът Илиян Здравков се разкая в съдебната зала

30 години затвор при първоначален строг режим поиска от съда прокурор Цани Попов за 40-годишния рецидивист Илиян Здравков, който уби по особено жесток начин студентката от Никопол Вероника, за да я ограби. Според обвинителя наказанието трябва да бъде постановено при превес на отежняващите вината обстоятелства, пише "24 часа".

"Ако делото не бе по реда на съкратеното съдебно следствие, бих предложил доживотен без право на замяна. Каквото и наказание да бъде наложено, то ще бъде малко, тъй като никой няма право да отнема живот", каза прокурорът Попов.

Представителят на частните обвинители Лили Матева също поиска 30 години. Според нея Здравков не е тръгнал във фаталния 28 февруари да си търси работа като строител с брадва в чантата, а да извърши престъпление и бидейки един ден на свобода, той щял да е потенциална опасност за всеки.

"Каквото и да кажа, е малко за хората. Съжалявам да ги погледна в очите. Не съм искал да извърша това престъпление. Искам опрощение от тези хора. Дайте ми тази присъда, която те пожелаха, но не бих могъл да върна времето назад", каза убиецът в последната си дума.

Въпреки разкаянието той и служебният адвокат Кирил Станчев поискаха 20 години и възможност Здравков да се поправи в затвора. Присъдата ще бъде произнесена в 11 часа днес.

"Как да приема извинение от убиеца на дъщеря си? Да не ме е препънал, или да ме е бутнал? Той направо е пребил зверски детето ми, а сега ще се отърве със съкратено следствие и нищожна присъда. Трябва да се промени законът и тези, които са причинили умишлена смърт, да нямат право на намаляване на присъдата с 1/3. Много хора като нас са го преживели и се намират в нашето положение и сега”, каза преди началото на делото бащата на убитата Вероника Трайчо Трайков.