7 месеца по-късно: Службите все още не могат да открият циганина, затрил Цвети, Влади и Ники

Тройният убиец Хюриет Сюлейманов духна безвъзвратно

"Никой не ни дава информация за издирването на Хюриет Сюлейманов, който не само че уби нашите деца, но съсипа и десетки други животи. Всички се надяваме службите съвестно да си свършат работата и да тикнат зад решетките този примат. Не само според мен, но както се видя и според съда затворът е единственото място, където той заслужава да бъде", заяви пред "България Днес" Валя Таслакова, майка на прегазената край Луковит през май м.г. Цвети.

Повод за коментара на опечаления родител бе фактът, че вече 7 месеца властите не могат да издирят тройния убиец. На 26 юни т.г. рецидивистът Хюриет получи прецедентна за страната ни 15-годишна присъда за това, че премаза с БМВ-то си три деца. Жестоката трагедия се разрази на 5 май 2014 г., при която на място загинаха 20-годишните Владислав Горанов и Николай Менков. Цветелина Таслакова и Иван Гьомишев пострадаха тежко. На момичето бяха направени повече от 20 операции, но тя не успя да спечели битката за живота си и издъхна на 26 юли. След като прекара няколко месеца в ареста, съдът измени мярката на циганина и го пусна под домашен арест. Без да губи време, той предвидливо духна със своя брат през Дунав мост за Германия.

"В началото бях на 100% сигурна, че ще го заловят, тъй като той няма нито ресурса, нито капацитета да се укрива дълго време. Продължавам да се надявам, че ще го открият, но вече споходена от съмнения", коментира Таслакова. Жената продължава да се чуди защо службите не го издираха веднага, при условие че седмица преди да бъде осъден, той непрекъснато е публикувал снимки и коментари във Фейсбук от Германия. Стана ясно, че както неговият профил, така и този на брат му са изтрити вече. Така неоснователното забавяне на полицията усложни откриването на Сюлейманов.

Според близки до разследването източници той ползва друг профил в социалната мрежа, чрез който да получава информация за издирването си. Не се изключва и възможността Хюриет да е вече в друга държава или дори да се е върнал у нас.

"Видяхме, че в нашата страна всичко е възможно и парадоксално. Получаваш максимална предвидена в закона присъда, а в същото време ти позволяват, въпреки че си под домашен арест, да напуснеш необезпокояван страната", обобщи абсурдността на ситуацията майката на Цвети, която е и практикуващ адвокат. Стана ясно също така, че защитникът на Сюлейманов е обжалвал наложената му присъда и делото било придвижено до апелативния съд във Велико Търново. Тази жалба била с формален характер.

"Понеже адвокатът му е служебен и ако не обжалва максимална присъда, след време най-вероятно ще бъде упрекнат, че не е защитил правата на клиента си. Това ще даде евентуална възможност делото да бъде върнато", обясни Таслакова, която искрено се надява втората инстанция да потвърди наказанието на убиеца.

Запознати с казуса юристи са категорични, че след като делото мине и през апелативния съд, властите ще вдигнат нивото на издирване с червена бюлетина. Засега Хюриет е само с европейска заповед за арест, без да е пуснат в списъците на Интерпол.