6 кандидати ще се борят за едно място по медицина на изпита по биология в МУ-Плевен

Изпитът ще се проведе утре от 8.00 до 13.00 ч

На 1 юли - сряда, от 7.30 ч ще се теглят кандидатстудентските въпроси по Биология в зала „Асклепий” на Ректората, съобщиха от ръководството на университета. Общо 599 кандидат-студенти ще се състезават за 90 места, държавна поръчка, редовно обучение по специалност „Медицина”, което прави средно 6.66 кандидат-студенти за едно място. В това число влизат 86 кандидати, които ще участват в класирането за специалност „Медицина” само с оценката си от предварителните изпити, които МУ-Плевен проведе за трети път тази година през април. От общия брой на кандидатите жени са 398, а мъжете – 201, което означава, че 8.84 жени се състезават за едно място, а надпреварата при мъжете е средно 4.47 към едно.

Изпитът по Биология ще се проведе на 1 юли от 8.00 до 13.00 ч в учебните зали на територията на Ректората и Учебният корпус с участието на над 90 квестори - преподаватели и служители на университета. Вторият конкурсен изпит по Химия е на 8 юли с продължителност 4 часа.

В деня на изпита кандидат-студентите ще се настаняват по местата си от 7.00 до 7.30 часа. Точно в 7.45 часа в зала „Асклепий” на Ректората ще бъдат изтеглени изпитните въпроси по Биология. Това ще стане на произволен принцип от темите по учебния материал по биология за 8, 9 и 10 клас в присъствието на Ректора на висшето училище – проф. д-р Сл. Томов; зам.-ректора по учебната дейност – проф. М. Александрова; Декана на Факултет „Медицина” – проф. д-р А. Аспарухов, Председателят на Комисията за оценяване на конкурсните работи по Биология - доц. Милена Атанасова, Председателят на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи – Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти.