С космически пърформанс премина 11-то издание на “Астропарти Байкал“

Връчват сертификат “Галилео учител” от посланика за България Иво Джокин

11-то “Астропарти Байкал“ 2015 се проведе традиционно през май на красивия бряг на река Дунав в село Байкал, под патронажа на министъра на образованието и науката и кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска. Организатори бяха от Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, РИО Плевен, Община Долна Митрополия и Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси - с. Байкал/ОЦИДЗИ/.

Поздравителен адрес от името на кмета на общината Поля Цоновска бе поднесен от Цецо Андрейски – зам. кмет на общината. Програмата включва дейности с ученици и учители, които провокират любов към науката физика и астрономия. Участие в мероприятието взеха учители по физика и астрономия от общинските училища на територията на община Долна Митрополия и от страната, както и ученици, класирани на областни, национални и международни олимпиади по астрономия.

Главна тема на „Астропарти Байкал“ 2015 бе “Нека бъде светлина” - във връзка с Международната година на светлината и светлинните технологии, обявена от ООН. Участниците имаха възможността да се включат в GLOBE AND NIGHT – един от основните проекти в “Космическа светлина” на IAU и GTTP за светлинното замърсяване. В Арт ателието всички рисуваха с луминисцентни бои /светещи през нощта/ върху тениски съзвездия, обекти от Космоса и послания. Учениците бяха запознати и с начина на работа с подвижни звездни карти, като хвърляха комети с торбички от пясък в цел.

С участието си в специално организираната GTTP сесия /Workshop/ за учители ще бъде връчен сертификат “Галилео учител” от Галилео посланика за България Иво Джокин. След вечеря програмата продължи с “Под звездите на Дунава” - откриване на изложбата “Отвъд крушката” на ЮНЕСКО, честване на 25 години от извеждане в орбита на телескопа Хъбъл, презентации по астрономия. Учениците от астро клуба при ОЦИДЗИ с. Байкал представиха накрая “Да танцуваме със светлина” – пърформанс със светещи обекти от Слънчевата система, светлинни вълни, Големия взрив.

Вечерта продължи с Астро бал, клетва на младия любител астроном и астро викторина. На церемонията по закриване на „Астро парти Байкал“ всички получиха сертификат за участие от организаторите и за астроном любител от ААС, подаръци, осигурени от община Долна Митрополия – DVD филма “Очи към небето”, звездни карти, лунни календари и вестници Телескоп и списание Андромеда, любезно дарени от ААС.