Рали пилотът Ивелин Чапанов пред Plevenutre.bg: Автомобилизмът е емоционален спорт

Плевенският рали състезател стартира сезона в Шумен с напълно модифицирана кола

Плевенският рали състезател Ивелин Чапанов започва сезон 2015 по Планинско изкачване с „Мемориал Валери Великов“. Пилотът ще се състезава в Шумен на 4 и 5 април, където пистата ще е с дължина на отсечката 3350 м. Мероприятието се възобновява след 6-годишно прекъсване и се очаква да събере голям брой зрители, сподели състезателят за Plevenutre.bg

"Автомобилният спорт е емоционален и има нужда от развитие и популяризиране, както и от спонсори, които да го подкрепят и отразяват. В България не е нито скъпо хоби, нито точно професия. За поемането на всички разходи по таксите на клуба и поддръжката на колите са необходими хора, които да обичат този спорт и да се радват на успехите, които постигаме. Искам да им благодаря, че ги има“, коментира пилотът.

Той е категорично против безотговорните състезания, които се правят по улиците от неопитни лица и призовава да дойдат и да покажат уменията си на пистата, без да застрашават своите и чуждите животи. 

За сезон 2015 колата на плевенчанина е претърпяла цялостна ревизия, с което има реални шансове за поредни успешни резултати. „Клио“-то е изцяло модифицирано, основно за планински шампионат и 2000-те кубика двигател за кратко време биха го издигнали на върха, надява се Чапанов.

От 2012 г. насам 28-годишният Ивелин Чапанов се занимава с автомобилен спорт към Българската федерация по автомобилен спорт и от същата година членува в автомобилен картинг спортен клуб „Плевен Рейсинг Тийм“. Тогава се класира на Трето място в класа си (тогава още Х3) с Рено Клио Макси. През 2014 г. от 5 участия печели 4 Първи места на Планинско „Българка“ - Сливен, Планинско-  „Панагюрище“, Планинско - „Шипка“ и Планинско - „Осогово“ Кюстендил. Печели и едно второ място от Планинско „Раховец – Лясковец“. Освен Първото място на Планинско „Шипка“, Ивелин се класира и на 3-то място в Генералното класиране на състезанието. Същата година, благодарение на крайните резултати от взетите участия и победи, Чапанов заслужено се класира на 1-во място в клас НС3 и на 3-то място в Генералното класиране след Любен Каменов (Мицубиши Лансер Ево 9) и Христо Манолов (Мицубиши Лансер Ево 9) от над 90 състезатели взели участие на Планинския шампионат.