Търсят се млади кадри за професията „Строител“ в Плевен

Специалността се определя като стратегическа за региона и за страната

В Плевен от тази есен започва обучение на кофражисти и арматуристи в определената като защитена професия "Строител". Това съобщи Нелия Йочева - директор на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Никола Фичев" в пресклуба на БТА.

„Ръководителите в строителния сектор отчетоха факта, че през последните десетилетия браншът се е отдалечил от професионалното образование, а без участието на бизнеса, не може да се постигне висококачествена подготовка в областта на строителството“, коментира Йочева. Тя уточни, че Камарата на строителите и Камарата на архитектите в Плевен са заявили категорично необходимост от подготовка на кадри за професията "Строител", защото я определят като стратегическа за региона и за страната.

„В момента за младите хора тази професия изглежда непривлекателна, затова я предложихме да бъде защитена. Специалистите, които изработват кофраж и арматура, са много важни кадри, защото определят качествата на всяка сграда“, заяви директорът. По думите й тези специалности изискват много сериозна подготовка, а работниците с такава квалификация са все по-малко на пазара на труда. Масово са на предпенсионна възраст, част от старите кадри работят в чужбина.

„Бизнесът иска млади кадри, затова дава предимства на учениците, които придобият тези специалности - осигурено работно място, добро заплащане веднага след завършването, възможност да бъдат добре приети на работа като специалисти и в страни от Европейския съюз“, посочи директорът на гимназията "Никола Фичев" в Плевен.