България е на трето място по културно-исторически ценности в Европа

Страната ни ще получи 300 млн. евро за възстановка и поддържане на културните паметници

“България е третата страна по културно-исторически ценности в Европа”. Това обяви директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров пред БТВ. В навечерието на националния празник на страната ни - 3 март и в тон с упреците от гилдията, че у нас паметниците се възстановяват по бутафорен начин, проф. Димитров попита защо да не възстановим историческата си памет.

„Защо трябва да се примиряваме с последиците от турското нашествие по наши земи", поиска да разбере още историкът. Той категорично отсече, че никъде в страната ни възстановяването на културните паметници не става бутафорно. Проф. Димитров се върна назад в историята и разказа, че масовото разглобяване на паметниците ни започва през 1919 г., когато Александър Стамболийски обещава в предизборната си кампания, ако бъде избран, да даде разрешение за разглобяване на старите крепости.

В цял свят възстановяват, стана ясно още от думите на историка. Той даде пример, че в Истанбул дори са се захванали с реставрацията на 29 км крепост. Именно заради третото ни място по отношение на културно-исторически ценности, през новия програмен период България ще получи от Европа 300 млн. евро със задачата да възстановим и поддържаме културните си паметници.

„Защо да не ги усвояваме, за да възстановим историческата си памет", попита проф. Божидар Димитров. Той увери, че щом Европа ни дава тези пари, то ние сме в съгласие с всички международни закони в тази сфера.