Чудо! Роми искат работа, не помощи

Общество

23-02-2015, 15:24

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В монтанското село Долни Цибър се събраха на протест

"Не искаме помощи от държавата, а работа да си храним семействата и пътища, за да ходят децата ни на училище! Омръзна ни да ни лъжат по избори!"

С тези призиви близо 300 жители на крайдунавското село Долни Цибър в понеделник сутринта се събраха на протест пред местното кметство, съобщава "Труд".
На стълбите на селска управа, за да чуят болките на хората, се изправиха зам. областният управител на Монтана Петър Петров, градоначалникът на община Вълчедръм Иван Барзин и цибърският кмет Камен Димитров.
Мъките на селото са се трупали над 25 години и вече нямат издържане, затова хората са решили да изплачат на глас болките и надеждите си, обясни Иван Бобев - един от инициаторите на протеста.
Долни Цибър е най-голямото село в крайдунавския район с близо 2000 жители, повечето от тях роми, но и с най-голямата безработица - над 90 %. Работа в селото има само в кметството и училището, останалите намират хляб кой както може. Двамина са отворили животновъдни ферми, а над 300 са заминали в чужбина. През последните месеци обаче и гурбетчиите се връщат, работата на Запад също е кът, обясняват местните хора. Затова те си избрали трима представители, написали декларация с основните си искания, положили подписи под тях и извикали най-важните управници, които познават - кмета на общината и областния управител, за да му ги връчат.
Миналата година хората в Долни Цибър бойкотираха изборите, след като охранители на земеделските масиви биха и стреляха местни жители заради подозрения, че крадат царевица от нивите.