Емблематична зала за тренировки в Плевен ражда шампиони

Параолимпиецът Михаил Христов тръгнал към спортните върхове от плевенска зала

Пътят на параолимпиеца Михаил Христов към върховете тръгва от доста емблематично за Плевен място. В началото на успехите е малката зала за тренировки в града на Панорамата, помещаваща се в сградата на Механотехникума. И до ден-днешен Христов използва възможността да я посещава, когато е в родния си град.

"Уредите тук са стари, обстановката е по-различна от луксозните фитнеси, но точно това ми харесва. И ако трябва да избирам от тази зала и някоя луксозна, тази ще бъде моят избор", категоричен бе Михаил в предаването на БНТ "В кадър".

Историята на залата започва в началото на 90-те, но до ден-днешен хора от 12 до 72 годишна възраст продължават да я посещават, за да поддържат форма и тонус.

"Тренирах почти всеки ден. Тогава не бях навътре в нещата и си мислех, че колкото повече тренирам, толкова по-як ще стана. След време обаче ми се изясниха нещата и почнах да тренирам по-малко. В началото тренирах само крака и малко горна част, мислех си, че не мога да тренирам нищо друго. С времето почнах да се замислям и да се опитвам да натоварвам всичко. Пригодих си една специална ръка с кука отпред, с която правя абсолютно всички упражения, каквито и другите правят. Малко по-различна ми е техниката, но се справям", каза още Христов в ефира на БНТ за първите си стъпки в спорта.

"Влизайки в залата съм с протезите, а след това, като ги свалям, хората малко се шашкат, не очакват да видят това. Но повечето пъти, казано на жаргон, се кефят. Харесва им това, което правя", споделя параолимпиецът от Плевен, който е двукратен световен шампион на скок дължина за хора с увреждания и носител на редица други медали.