Протест във Виена заради изгонена от кафене целуваща се лесбийска двойка

Общество

17-01-2015, 20:01

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Управителката на кафенето пледира за гарантиране на „признати стандарти на поведение”

Около 2000 души протестираха във Виена след като лесбийска двойка огласи случай, при който двете са били изхвърлени от реномирано кафе в австрийската столица по причина, че се целували.

Двойката е била изгонена от кафене „Прюкел”, което има 112-годишна история, през миналия уикенд, като те твърдят, че се целунали, поздравявайки се.

Управителката на кафенето признала, че реакцията от страна на заведението е била прекомерна, но заявила, че двете жени са се прегръщали, като пледира за гарантиране на „признати стандарти на поведение”.

Виена е домакин на няколко гей, бисексуални и травеститски събития всяка година, припомня БиБиСи.

Лесбийската двойка подчертава, че целта на протеста е била да привлече вниманието изобщо към дискриминацията срещу хомосексуалните.

26-годишната Анастасия Лопез заявила пред австрийски медии, че тя и 19-годишната й приятелка Ева са били изгонени от кафенето, след като Кристъл Седлар, управителката, заявила, че „многообразие като това подобава на публичните домове, не и в традиционно кафене”.

Управителката настоява, че е действала по този начин, защото двойката се е прегръщала, а не защото са били хомосексуални.

По-късно Седлар се извинила за „прекомерната” реакция, но заяви, че нейната работа е „да гарантира, че определени стандарти на поведение в обществото се спазват от всички гости”.

Ала извинението не успя да спре гнева в социалните мрежи, което доведе до това местна туристическа агенция да критикува действията на мениджърката на заведението.