РИОСВ: Няма данни, че отпадъците в язовира в Гривица са от ремонта на площада

От РИОСВ са категорични, че към момента няма данни за произхода на отпадъците

От РИОСВ - Плевен продължават да проверяват сигнала с изхвърлените строителни отпадъци в язовира в Гривица, за които се появиха спекулации, че са от ремонта на градския площад.

От пресцентъра на инспекцията днес съобщиха, че ретензионният язовир е стопанисван от "Напоителни системи "ЕАД" клон Среден Дунав – Плевен. РИОСВ-Плевен не разполага с конкретна информация за произхода на отпадъците и кой ги е изхвърлил нерегламентирано в язовира.
От РИОСВ - Плевен посочват, че съгласно чл. 19 от Закона за управление на отпадъците, кметът на общината организира управлението на битовите и строителните отпадъци, образувани на нейна територия. Кметът на общината отговаря за предотвратяването на изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и/или създаването на незаконни сметища и организиране на почистването им, както и почистването на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване.

Съгласно чл. 113, ал.3 от ЗУО, РИОСВ-Плевен е дала предписания на кмета на общината за предприемане на незабавни мерки за предотвратяване на нерегламентираното изхвърляне на земни маси и строителни отпадъци по границите на гореописания имот в землището на село Гривица и да организира почистване на замърсения от строителни отпадъци терен.