Двама наказани за гафа с матурата по БЕЛ в Пловдив

Санкция и за директорката на Английската гимназия

Помощник-директорът на Английската гимназия Лучка Гьочева и Иван Стоянов - учител по информатика, са виновните за гафа с матурата по български език. Те са сакнционирани с дисциплинарни наказания, тъй като не са спазили инструкциите за размножаване на изпитните материали, предава Радио Пловдив.

Това са установили и проверките на РИО и МОН. На 21 май  ученици от Хуманитарна гимназия „Свети Свети Кирил и Методий” решаваха сгрешен вариант на матурата, а грешката беше установена половин час по-късно. Проверяващите също са установили този факт, потвърди началникът на Инспектората по образование в Пловдив Антоанета Пакова. 

Тя подчерта, че директорката на Английската гимназия Пенка Стайкова не е информирала експертите за допуснатата грешка, а информацията е получена от медиите. 

Помощник-директорът Лучка Гьочева е освободена от ръководния пост и се връща като учител по информатика в Английската гимназия. Нейният заместник Иван Стоянов също е с дисциплинарно наказание, съобщи Антоанета Пакова.

Гафът е допуснат, тъй като не е спазена инструкцията за размножаване на изпитните работи, установяват проверките на РИО и МОН.

Санкция ще има и за директорката на Английската гимназия Пенка Стайкова, категорична е Антоанета Пакова. Квесторите също не са информирали за допуснатия гаф. За тях също се готвят наказания.