Министър Глушков: Горд съм, че за почти три месеца управление постигнахме реални резултати

Новините

05-07-2024, 14:37

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

„Горд съм, че за изминалите почти три месеца с подкрепата на премиера Димитър Главчев, колегите ми от правителството, моя екип и администрацията на ММС постигнахме реални резултати“, каза министърът на младежта и спорта Георги Глушков по време на пресконференция, на която бе представена информация за основните дейности, извършени в областта на спорта и младежта в мандата на служебното правителство до тук.

Глушков обяви, че финансирането на спортните клубове е обезпечено на 100%. По Програмата за развитие на спортните клубове са одобрени 916 проекта на спортни клубове в 56 вида спорт на обща стойност 14 334 740 лева. „Изпълнихме ангажимента, който поехме при встъпването си в длъжност за преодоляване на сериозното забавяне и бързото подсигуряване на българските клубове. Това беше изключително важно, защото спорт се прави именно в клубовете“, допълни Георги Глушков.

Министърът на младежта и спорта акцентира върху осигурените средства за финансовото обезпечаване и последващото реализиране на пилотните програми „Спортът – начин на живот“ и „Спортен час“, които бяха заплашени от провал поради липса на средства в бюджета на ММС. По думите му екипът на ММС е предприел спешни мерки, за да бъдат осигурени финанси за реализирането на програмите, както и да бъдат изпълнени поетите ангажименти на предходното ръководство на ММС. По програма „Спортът – начин на живот“ са осигурени 144 800 лева за одобрените 20 проекта на спортни клубове и сдружения, които бяха подписали договори с министерството. С решение на Министерски съвет са подсигурени 1 000 000 лева по програмата „Спортен час“, а постъпилите проекти на спортните клубове са 124. „За мен е непонятно как се стартира програма и дори се подписват договори без да има осигурено финансиране, но за това трябва да отговарят други. Важното е, че има подсигурени средства за програмите и имаме толкова много проекти, които да бъдат изпълнени“, заяви Глушков.

Министър Глушков информира, че са подсигурени подготовката и участието на българската делегация на Олимпийските игри в Париж. Българските състезатели спечелиха 41 квоти в 16 вида спорт за Игрите през 2024 година. „Пожелавам на всички наши състезатели успех и да постигнат целите си, за които толкова много се трудят. През изминалите месеци се запознах с работата на голяма част от нашите олимпийци и се надявам да ни зарадват. На Игрите в Токио дамите донесоха медалите. Вярвам, че на Олимпиадата в Париж отличия ще донесат и представителите ни при мъжете и ще дадат своя принос. Успешното представяне на нашите спортисти и медалите ще бъдат плод на техния дългогодишен труд“, каза Георги Глушков.

Министърът обърна внимание и на осигурената със съдействие на ММС дължима сума от $36 000 от Българската федерация по вдигане на тежести на международната централа, която бе пречка за участието на българските щангисти на Олимпийските игри в Париж. „Благодаря на Асен Христов и Еврохолд, че отново подкрепиха българския спорт в този тежък момент. Въпреки проблемите във федерацията по вдигане на тежести, намерихме начин да осигурим финансиране поне на тримата ни представители на Олимпийските игри – Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов“, добави Глушков.

Георги Глушков обърна специално внимание и на ситуацията с българския шахмат, като по думите му има доста неща, които пречат за развитието на шахмата в България и реализирането на пълния потенциал на българските състезатели. Той информира, че за издадения лиценз е извършена и проверка от Инспектората на Министерски съвет, която е установила, че административната процедура по издаване на безсрочен лиценз на Сдружение „Българска федерация по шахмат 2022“ за вида спорт „шахмат“ е проведена при спазване на изискванията на Закона за физическото възпитание и спорта и правилника за неговото прилагане. Докладът от проверката на Главния инспекторат на Министерския съвет е одобрен от Николай Денков – министър-председател на Република България към онзи момент.

„Двете федерации „Българска федерация по шахмат 2022“ и „Българска спортна федерация по шахмат“ трябва да си подадат ръка, за да може да помислим заедно какво трябва да се направи за развитието на спорта и да възстановим нормалната обстановка. Това е моят призив. Нашите спортисти, които постигат големи успехи, трябва да имат възможност да участват на най-големите състезания, каквото е Шахматната олимпиада през септември. Надявах се, че с наближаваното на това спортно събитие те ще преосмислят някои техни позиции, които ги раздалечаваха, за да имаме възможност да говорим на тази тема. Важно е да вземат решение заедно. Аз не мога да реша вместо тях. Още повече, че ние нямаме право да се месим в дейността на федерациите“, заяви Глушков.

Заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов отчете и свършеното в младежкия сектор. Той подчерта, че възстановен диалогът с младежките организации, като в процес е създаването на Национална работна група за местна младежка политика, целяща създаване на по-добри предпоставки за диалог между изпълнителната власт на национално и местно ниво. „В изпълнение са и  Националната стратегия за младежта (2021-2030) и Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта, като в момента е в ход оценка на проектните предложения, които са 103 на брой. В кратки срокове ще бъде финализирана процедурата и ще бъдат финансирани, така че да започне тяхно изпълнение“, информира Младенов.

Зам.-министърът допълни, че са възобновени и ключови процеси в младежкия сектор. „Засилено е междусекторното партньорство и координация между изпълнителната власт на национално и местно ниво и представителите на неправителствения сектор. Възобновена е работата на консултативните звена и работни групи към министъра на младежта и спорта и са предприети мерки за утвърждаването на България като регионален хъб за младежка политика за страните от Западните Балкани и Източното партньорство“, обяви Петър Младенов.

Зам.-министър Младенов допълни, че са стартирани и нови стратегически партньорства за младежко развитие. „Подновен е активният диалог и сътрудничество между Министерството на младежта и спорта и гражданския сектор. В процес е разработване на споразумение за партньорство между Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката по посока подкрепа и  на дейността и функционирането на изградените и новоизграждащите се в България младежки центрове“, каза още Младенов.