Ивет Горанова: Малко не ми достигна да сбъдна мечтата си за световна титла, искам да бъда на всеки един връх в този спорт

Спорт

03-11-2023, 12:00

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Емоционална пресконференция на олимпийската ни шампионка по карате от Токио Ивет Горанова, която спечели първия сребърен медал от Световно първенство за мъже и жени в историята на родното карате. Звездата посвети отличието на покойния президент на националната федерация Алексей Петров, който отдаде много любов и сили на спорта, ръководеше централата успешно повече от 20 години, а в последните 2 години прегърна каузата за завръщане на карате в олимпийската програма.

Днес в пресклуб “България” присъстващите в лицето на новоизбрания президент на федерацията Русалин Русалинов, неговите колеги, репортерите и гостите отдадоха почит с едноминутно мълчание на незабравимия Алексей Петров. Преди това новият шеф на карате връчи красив букет от рози на Ивет Горанова.

В унгарската столица от 24 до 29 октомври над 1500 състезатели от 150 държави се бориха за разпределението на отличията. Страната ни беше представена освен от Ивет Горанова /кат.55 кг, кумите/, също и от Александра Стублева, /68 кг/ , Тодор Настев /69 кг/, Александър Стефанов /75 кг/, Симеон Стойчев /84 кг/, Роберто Петров /+84 кг/, Пеньо Пенев /ката/.

Ивет Горанова разкри, че е имала тежка година и благодари специално на федерацията, на личната си треньорка Йована Прекович, на националния треньор Борислав Иванов и на отбора.

“Малко не ми достигна да сбъдна мечтата си за световна титла. Искам да бъда на всеки един връх в този спорт!”, каза красавицата Ивет с ослепителна усмивка. Тя вижда голям напредък, разбира по-добре карате и отдава това на тандема с Прекович, въпреки че работят заедно от 10 месеца.

“Най-тежката ми, изтощителна битка досега на Световно първенство е на полуфинала в Будапеща сега срещу украинката Анжелика Терлюга”, призна Ивет, която има и два бронзови медала при жените от Световното през 2018 г и през 2021 г. Ивет спечели за минута и половина след преиграване на срещата в резултат на поискана и уважена контестация от българска страна.

“Бях леко уплашена да не загубя. Даваше ми се втори шанс. Промених тактиката. Цялата зала викаше за мен“, описа днес шампионката атмосферата с екзалтираната публика.

“Тя беше героят на цялото първенство!“, възкликна Димитър Христов от Управителния съвет на БНФ Карате. “Това, което направи Ивет беше феноменално! Това беше истинският финал“, добави той.

“Иска се изключително самообладание и увереност, за да спечелиш, след като първоначално ти е отсъдена загуба.” Русалин Русалинов сподели, че е щастлив, че е могъл да види всичко това на живо.

Много добра сработка между треньори и състезатели и много добра подготовка – така националният треньор Борислав Иванов оцени главният фактор за доброто представяне на българските каратеки на Световното първенство. “Цяла година провеждахме лагери и редовно участвахме на турнири. Имахме и доста млади състезатели. Тодор Настев стигна до трети кръг. Стублева преживя операция на кръстни връзки и й трябва още време да върне формата си. А за Световното първенство мога да кажа също, че имаше слабо съдийств “, подчерта специалистът.

Вицепрезидентът Борис Николов съобщи, че се връща от Световното първенство в Токио, на което Валери Димитров е спечелил сребърен медал по контактно карате в категория Open. Това показва, че националната федерация развива успешно всички направления в карате, заяви Николов.

Плановете на Ивет за следващата година са да участва на квалификациите за Световното първенство, въпреки че има спечелена квота. Другата й цел е участие в Световните премиер лиги. Тя ще се бори за първото място в ранглистата.

Звездата не скри, че липсата на перспектива до 2028 г. карате да се върне в Олимпийските игри доста й влияе.

“Трудно е да намериш причина да продължиш да играеш“, обясни олимпийската шампионка от Токио.

От федерацията обясниха, че голяма е разликата във финансовото осигуряване на олимпийските и неолимпийските спортове от страна на държавата, но те се стараят да осигурят максимално добри условия. Ръководството изрази благодарност към министъра на спорта Димитър Илиев, който е гарантирал максимална подкрепа в рамките на възможностите.

На пресконференцията стана ясно, че в Будапеща българската делегация, водена от Русалинов, е имала среща с президента на Световната карате федерация, който е благодарил на нашата федерация за нейната работа. Прожектиран е и клип, посветен на Алексей Петров. България ще кандидатства за домакинство на Младежка премиер лига през 2025 г – 2026 г.