Роботизираната онкогинекология е запазената марка на клиниката за майчино и детско здраве "Мама и Аз"

Новините

05-09-2023, 09:46

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Болницата има сключен договор със здравната каса за роботизирана гинекологична хирургия

Д-р Александър Любенов, д.м., е водещ специалист в областта на акушерството и гинекологията в България. От 2019 г. е сертифициран хирург за работа с роботизираната система daVinciXi в IRCAD в Страсбург, с повече от 400 операции. Има дългогодишен опит в отворената, минимално инвазивната и роботизираната гинекологична хирургия, професионална квалификация и правоспособност по „Диагностична и оперативна хистероскопия и лапароскопия в гинекологията“, колпоскопия, ехография в акушерството и гинекологията. Специализирал е в областта на минимално инвазивното лечение на пациентки с рак на матката в Любляна, Словения.

Член е на БЛС, Българското дружество по акушерство и гинекология, Българската асоциация по онкогинекология, Европейската асоциация по гинекологична ендоскопия (ESGE), Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия (SERGS).

За последната  година и половина в гинекологичното отделение на "Мама и Аз", част от високотехнологичния болничен комплекс "Сърце и Мозък" са извършени 1300 оперативни интервенции, една трета от които свързани с онкологичнигинекологични заболявания. Освен стандартната отворена и класическаталапароскопска хирургия в клиникатасе прилага и роботизирана хирургия.„С гордост мога да заявя, че от близо година успешно развивамеи утвърдихме роботизираната хирургиякато основна методика при лечението наонкогинекологичните заболявания. От няколко месецаболница ни има договор и със здравната каса за робота da Vinci, което е в полза на нашите пациенти“, информира д-р Любенов – конзолен хирург и началник на отделението по обща и онкологична гинекология, който предстои скоро да придобие квалификация и помедицинска онкология.

"Роботизираната хирургия е минимално инвазивна, с най-ниските нива на травматичност и постоперативни болки. Възстановяването е бързо и пациентките могат да се върнат към обичайното си ежедневие във възможно най-кратки срокове. Щастлив съм, че можем да предоставим най-добрата грижа, включително в областта на онкогинекологията“, коментира специалистът. Той изтъкна, че болница "Сърце и Мозък" е една от малкото в страната, които предлагатмултидисциплинарно лечение и наблюдение на пациентите с онкологични заболявания. В комплексния онкологичен център, част от най-голямата мрежа от онкологични центрове и институти в Европа, прилага кардиоонкология, лъчелечение,радиохирургия, химиотерапия и онкогенетика, а признанието за екипите е на световно ниво.

Какви са предимствата на робот-асистираните гинекологични операции с da Vinci пред останалите съвременни хирургични операции?

„Предимствата са много, защото роботизираната система позволява да преодоляваме голяма част от затрудненията при лапароскопската хирургия. Благодарение на технологията сръчността на оператора се увеличава, координация и визуализациятаса подобрени. Системите са проектирани така, че чрез подходящи хардуерни и софтуерни програми се елиминират неволни трепвания на пръстите по-големи от 6 Hz. Това осигурява лекота в изпълнението на процедури, изискващи висока прецизност. Всичко това създава образи с повишена резолюция, които, съчетани с повишена степен на свобода на движение и подобрена сръчност, значително повишават способността на хирурга да идентифицира и дисецира (разделя, бел. ред.) анатомичните структури“, обяснява д-р Любенов. И посочва, че роботът da Vinci не е просто машина, а информационна система с ръце, по-прецизни от човешките.

Da Vinci хирургията може да се прилага при всички онкологични гинекологични заболявания с изключение на рака на външните полови органи, който е обект на класическата хирургия. Пациентите преминават предварителен скрининг и по този начин заедно с лекаря се подготвят за оптималното лечение, а подходът към всеки пациент е строго индивидуален.

„Понастоящем роботизираните системи са най-подходящи в ранните стадии на онкологичните заболявания. Най-честите индикации за роботизирана гинекологична хирургия са при пациентки с рак на маточната шийка и ендометриума“, обяснява специалистът. Споделя, че за съжаление наблюденията му като лекар показват, че процентът на случаите, диагностицирани в късни стадии, все още е твърде висок. Причините са много, но липсата на държавна стратегия и недостатъчната здравна просвета сред населението са сред водещите.„Затова няма да се уморим да апелираме –не подценявайте профилактиката,това е част от личната ни отговорност към нашето здраве.Напомням, че гинекологията е единствената специалност, в която можем да ограничим почти напълно отворената хирургия, ако заболяването е диагностицирано навреме.“

Здравната каса изцяло реимбурсира „da Vinci“ хирургията за всички онкологични гинекологични заболявания, включително и за доброкачествени тумори при случаи на пациентки с наднормено тегло.