Владимир Николов: Наблюдава се тенденция за бързи промени в законотворчеството при извънредни събития

Новините

08-08-2023, 15:56

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Очевидно е, че работата на прокуратурата на Република България, а и на отделни колеги прокурори е във фокуса на общественото внимание. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България. "Това не е само от последните дни, това е тенденция, която продължава вече месеци, бих казал години. Искам да поясня, че работата на прокурора не е толкова да се ориентира в политическите идеи. Ние сме правоприлагащ орган и нашата функция е да провеждаме бързо, качествено и ефективно разследване. А стремежът на нашата работа е да осигурим правилното и справедливо прилагане на законите такива, каквито те се приемат от законодателната власт. В този смисъл, ние изпълняваме и ще изпълняваме всеки един закон", добави Николов.

Като юрист той коментира, че очевидно се наблюдава една тенденция в законотворчеството да се правят бързи промени, подтикнати от определени извънредни събития, което не е добра идея и не е добър атестат за работата на един законодателен орган.

"Виждаме, че последните промени са провокирани от определени негативни обществени явления, които образно казано са един катализатор, те принуждават нашите представители в Народното събрание да вземат определени решения. Тук искам да подчертая, че аз лично се радвам на гражданската енергия, и на това, което гражданското общество прави, защото то е будно и има една много важна роля в модерната и демократична държава - да поставя проблемите и да кара институциите да работят. От там обаче, отговорността на съответните власти е ясна, законодателната власт трябва да упражнява това свое правомощие по един, бих казал, просветен начин. На нас ни е нужна идея и стратегическа визия, защото всички тези процеси не са от вчера, не са и от днес, а би трябвало това да е осъзнато, да се прави неконюнктурно и с оглед на някакви политически дивиденти на момента, а трябва да се прави с поглед в бъдещето и внимателен анализ на миналото", добави Николов.

Според него, прокурорите трябва да са на висотата на конституционните законови задължения и когато имат тази законодателна база, да предприемат решителни мерки, а когато имат пропуски, да ги коригират. Всичко това, трябва да е в полза на обществото, в полза на хората, защото иначе няма никакъв смисъл.

За последните промени, насочени към завишаване на наказанията, юристът коментира, че те са израз на една законодателна оценка, израз на всичко това, което ние разбираме като граждани, че имаме проблем и той трябва да бъде решен.

"Но тук искам да подчертая нещо много важно, и се надявам законодателя също го осъзнава. То е посочено в мотивите на последния законопроект, който беше разглеждан в Народното събрание, преди експресните промени. Там изрично е записано, че вносителите на тези промени осъзнават, че само със завишаване на наказанията проблемите няма да бъдат решени. И те подчертават нещо много важно, за което ние апелираме от години, че ни трябва нов, модерен и адекватен на съвременните условия Наказателен кодекс", добави той.

Източник: Агенция "Фокус"