Тихомир Иванов: Този сезон е all in - или, или

Спорт

12-07-2023, 13:34

Снимка:

Тихомир Иванов/Facebook

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Тихомир Иванов спечели осмата си национална титла в скока на височина на открито преди броени дни. Така той постигна втора победа във втория си старт за сезона, след като през юни постигна единствения успех за България на Европейското отборно първенство в Полша с постижение от 2.24 метра. Световният, олимпийски и европейски финалист гостува в “Интервюто на Sportal.bg” и говори по всички акткуални теми около него в момента.

"Реално не знаех, че е осмата титла. Разбрах, когато ни награждаваха на стълбичката. Аз не ги броя. Доволен съм от това, че успях да скачам в България. За мен винаги е било чест да се състезавам в България. Винаги идват роднини и приятели, които да ме подкрепят. Дойдох с идеята да поставя нов рекорд на стадиона за високия скок, защото той беше мой - 2.25 м. Това беше моята малка идея в главата - останах на сантиметри от това да се опитам да го направя. Резултатът от 2.20 м за мен никога не е бил задоволяващ, няма да го крия, но смятам, че опитите, които успях да направя на следващата височина, бяха доста показателни за това, което тепърва предстои", каза Иванов.

Той говори за присъствието на световната рекордьорка Стефка Костадинова на трибуните по време на неговото участие на Европейското отборно първенство: "Аз останах изненадан от присъствието на Стефка в сектора и много се зарадвах. Това ми даде доста допълнителна мотивация да се представя на добро ниво и да си направя личен рекорд за сезона. Не успяхме да си говорим много след това, защото тя бързаше. Мисля, че отиваше на някакво друго събитие, тъй като Европейските игри продължаваха. Даде ми наставления за последния опит да променя нещо, но нещата не се получават така - в състезание да опитваш да променяш нещо, което не си работил в тренировъчния процес. Но бях много щастлив да я видя в сектора и да ме подкрепя."

Иванов коментира и незадоволителното си представяне на Европейското първенство в зала в Истанбул през март месец, както и думите си тогава, че "е стигнал дъното": "Зимата си тръгнах от Истанбул с изключително слаб резултат - така се получи целият сезон - стартирах с 2.23 м в София, после имах няколко турнира и вместо да разгръщам потенциала за резултат през сезона, аз продължавах да копая надолу и надолу и вече на самото европейско така се чувствах - че съм закопал дъното и няма измъкване.

Дадох си две седмици почивка, след това се срещнахме с треньора в Плевен, говорихме си. Той ми каза каквото има да ми казва, аз му казах каквото имах да му казвам, стиснахме си ръцете и след това се прибрах в Атина и започнахме да работим. Това казах и на моята годеница (б.а. Елеонора Драгиева), че този сезон е all in - или, или. Реално погледнато не съм променил чак толкова много начина си на подготовка - има изменения, разбира се. Щом има проблеми, търсили сме къде са - може би начина на внедряване в тренировъчния процес, начина на активен процес - това нещо се промени. И смятам, че засега нещата вървят добре, но ще разберем по-нататък през сезона."